HINA/ Vlada RH/ ua

Porošenko rekao kako je Hrvatska vjerodostojan partner Ukrajine

Hrvatska je vjerodostojan partner Ukrajine i njezina iskustva su nam dragocjena u našoj borbi za neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet, rekao je u petak u Davosu ukrajinski predsjednik Petre Porošenko.

“Imamo vrlo snažnu suradnju s Hrvatskom, Andrej Plenković je moj dobar prijatelj, a Hrvatska je vjerodostojan partner Ukrajine”, rekao je Porošenko  novinarima nakon panela na kojem je sudjelovao s hrvatskim premijerom.

“Koristimo vrlo pozitivna iskustva Hrvatske u našoj borbi za neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet i to je veliki potencijal za bilateralne odnose, uz veliko povjerenje koje postoji između predsjednika Porošenka i premijera Plenkovića”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Nazvao je šefa hrvatske vlade “vrlo snažnim i strastvenim Europejcem”. “On je pravi lider kakvog  Hrvatska i Europa trebaju u ovom trenutku kada jačanje populizma postaje opasno”, rekao je.

Plenković je u studenom prigodom posjeta Ukrajini rekao kako će Hrvatska pomoći Ukrajini na njezinu europskom putu, te da bi njezina iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih područja mogla biti vrlo korisna Ukrajini za Doneck, Luhansk i Krim i da je hrvatska vlada zbog toga osnovala i posebnu radnu skupinu.

Plenković i Porošenko su u Davosu u okviru Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) sudjelovali na panelu o jačanju europskog istočnog susjedstva na kojem su bili i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Komentiraj