Poricatelj holokausta Reynouard, dvije godine nakon bijega iz Francuske uhićen u Škotskoj

Vincent Reynouard (53) uhićen je u četvrtak u Anstrutheru u Fifeu nakon dvogodišnje potrage. Radio je kao privatni učitelj dok je živio pod lažnim identitetom u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što je u Francuskoj dobio  četiri mjeseca zatvora u studenom 2020. i dodatnih šest mjeseci u siječnju 2021. Negator holokausta koji je pobjegao iz Francuske nakon što je osuđen prema antinacističkim zakonima uhićen je u škotskom ribarskom selu.

Poricanje holokausta je kazneno djelo u Francuskoj od 1990. godine, a Reynouard je osuđivan u brojnim prilikama.

U studenom 2020. osuđen je na četiri mjeseca zatvora, a u siječnju 2021. na još šest mjeseci zatvora.

Škotska policija priopćila je: “Uhićen je na adresi u području Anstruthera u Fifeu na temelju naloga za uhićenje izdanog u Francuskoj.”

General Jean-Philippe Reiland iz  ogranka francuske žandarmerije, koji se specijalizirao za zločine iz mržnje i ratne zločine, rekao je: “Vincent Reynouard je uspio biti uhićen zahvaljujući ogromnom trudu međunarodne suradnje, a posebno zahvaljujući našim britanskim kolegama. Unatoč pravnim poteškoćama koje mogu postojati,  nećemo pustiti na miru ideologe koji propagiraju mržnju, gdje god oni bili.”

Kampanja protiv antisemitizma pozdravila je uhićenje i opisala Reynouarda kao “prezira vrijednog poricatelja holokausta kojeg su više puta osudili francuski sudovi”.
Dobrotvorna udruga priopćila je da je njegova prva presuda za poricanje holokausta bila 1991. godine zbog dijeljenja letaka koji poriču postojanje plinskih komora u koncentracijskim logorima.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner