Porfirije: “Mir božji svim ljudima dobre volje u ovoj predivnoj zemlji i čitavom svijetu”

U hramu Preobraženja Gospodnjeg  u Zagrebu održana je Arhijerejska liturgija u povodu pravoslavnog Božića Srpske pravoslavne Crkve. Liturgiju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić koji je okupljenim vjernicima, kao i svim ljudima dobre volje u ovoj, kako je rekao, predivnoj zemlji, uputio tradicionalnu božićnu čestitku – Mir Božji, Hristos se rodi.

Upozorio je na egoizam, mržnju i nasilje, a posebno je istaknuo važnost ljubavi unutar obitelji.

“Kada izlazimo iz svojih domova izlazimo iz sebe i tražimo oproštaj od svih i praštamo svima. Da bismo postigli mir, da bismo se izmirili u sebi, sa sobom, moramo otvoriti duše svoje da smjestimo u njih i one na koje se ljutimo, koji su nas  povrijedili da im oprostimo, i one koji su nam dobro činili. Ali prethodno mi tražimo oproštaj za sve loše, za svaki grijeh, za sve zlo koje smo učinili drugima. Ne sudi da ti se ne bi sudilo i kakvim sudom sudiš i tebi će biti suđeno. Kroz ljubav prema svome narodu neću taj narod obožavati da mi on postane bog, da mi on postane idol,  nego učeći se ljubavi prema svom narodu osposobit ću sebe da prepoznam da su svi narodi  svijeta moj narod”, rekao je u svojoj propovijedi  mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. 

Mitropolit Perić poželio je u svojoj propovijedi svim vjernicima dobro u Novoj godini te istaknuo potragu  za osobnim mirom koji će prijeći na cijeli svijet: “Taj mir ne dolazi od ovoga svijeta, taj mir zove se Hristos koji je potrebniji od svega u našem vremenu. Nema većeg robovlasnika od egoizma i mržnje”, poručio je Perić te dodao kako je Bog došao na zemlju tako da je prevalio distancu koja nas je dijelila od njega. Na kraju liturgije razgovarali smo s vjernicima. 

Komentiraj