Porez na nekretnine koji će dogodine zamijeniti komunalnu naknadu neće štetiti onima koji žive u nekretninama starijim od 30 godina, ceh će im biti isti ili manji, ali će pogoditi one koji uz stan ili kuću u kojim žive imaju dodatne stambene kvadrate.

Tako bi građani za vikendice i stanove u kojima se ne živi stalno ili su prazni, jednako kao i za kvadrate koje iznajmljuju turistima, mogli plaćati po 160 posto više poreza od komunalne naknade, piše Slobodna Dalmacija.

Stan u Splitu od 45 kvadrata u prvoj zoni, u zgradi izgrađenoj 1986. godine, na Manušu ili Trsteniku, danas stoji 415,80 kuna godišnje komunalne naknade. Dogodine bi za tu nekretninu koja služi za trajno stanovanje točno toliki mogao biti porez na nekretnine. Ukoliko se u tom stanu ne živi stalno, već se koristi sezonski, ako je prazan ili se iznajmljuje turistima, onda će porez iznositi 1081 kunu.

To je čak 160 posto više od sadašnje komunalne naknade. Veći stan u istom kvartu i iste godine gradnje više stoji. Tako stan od 90 kvadrata sada košta 831,60 kuna godišnje komunalne naknade, a toliko će i dogodine koštati poreza na nekretnine. Ako je prazan, koristi se povremeno ili iznajmljuje turistima, onda porez stoji 2162 kune.

Da je takav stan izgrađen prije deset godina i u njemu se stalno živi, onda bi taj porez skočio na 997,92 kune, a za prazan na 3113 kune, što je 274 posto više od trenutačnog opterećenja komunalnom naknadom, prenosi Slobodna.

Komentiraj