Poremećaj u opskrbi iz Libije zadržao cijene nafte iznad $66

Cijene nafte učvrstile su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz Libije koja je neutralizirala utjecaj rastuće američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,48 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 97 centi. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 62,85 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1.09 dolara.

Tržišta je jučer podupro neočekivani pad američkih zaliha u prošlom tjednu, za 1,6 milijuna barela, pokazali su službeni podaci.

Danas je cijene poduprla vijest o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kojem se proizvodi 70 tisuća barela dnevno. Ta članica inače proizvodi milijun barela dnevno ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Potporu je pružila i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje daljnji pad globalnih zaliha, čime je signalizirao da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe radi spuštanja globalnih zaliha na petogodišnji prosjek donosi željene rezultate.

“Nema sumnje da se tržište nafte vraća u ravnotežu”, ustvrdio je saudijski ministar. “Mnoge agencije zabilježile su pad zaliha i mislim da će se taj trend nastaviti i u 2018. godini”, dodao je.

Protuteža tim faktorima bio je jači dolar i podatak o slabom američkom uvozu i uzletu američkog izvoza iznad razine od dva milijuna barela dnevno, nadomak rekordnoj razini.

“Sjedinjene Američke Države proizvode rekordnu količinu sirove nafte”, konstatira Naeeem Aslam iz Think Markets UK Ltd-a. “Uzlet cijena kojem smo svjedočili mogao bi splasnuti budući da američka proizvodnja potkopava dogovor OPEC-a o smanjenoj proizvodnji”, dodaje on.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 63,08 dolara, te se povećala 48 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj