FaH

Poreč: Počela konferencija WinDays16

Na otvorenju poslovnog dijela konferencije WinDays16 u Poreču u utorak, njezini su sudionici upozorili da obrazovanje u Hrvatskoj ne zadovoljava potrebe sadašnjeg gospodarstva i istaknuli da su moderni sustav obrazovanja, inovacije i kultura uspjeha pokretači gospodarstva.

Ovogodišnju, 16. Microsoft WinDays konferenciju otvorio je Hrvoje Kapetanović, direktor njezina poslovnog dijela. “Svaki pojedinac, tvrtka te, naravno, javna uprava trebali bi djelovati zajednički kako bismo uspješno riješili gospodarske izazove s kojima smo suočeni. WinDays su jedna od takvih inicijativa, kojom već 16 godina nastojimo pokrenuti promjene u društvu, kreirati kulturu uspjeha i nove načine obrazovanja te poticati inovacije i poduzetništvo kao ključne pokretače razvoja gospodarstva. Posebni naglasak stavit ćemo na to kako utjecati na promjene u sustavu vrijednosti, te kako stvarati vođe koje karakterizira ‘growth mindset’ (razmišjanje umjreno na rast)”, rekao je.

“Iako u IT sektoru danas radi preko 39.000 visoko obrazovanih stručnjaka, broj oglasa za radna mjesta u ICT industriji u Hrvatskoj i dalje raste. Trenutni porast radnih mjesta u ICT industriji je 45 posto u odnosu na prošlu godinu, što samo govori o tome koliko IT sektor u Hrvatskoj jača i ima relevantnu ulogu u gospodarstvu,“ rekao je Kapetanović.

Hrvatskom obrazovanje ne zadovoljava aktualne potrebe u gospodarstvu, ujedno, ne potiče mlade ljude da postanu ugledni i probitačni lideri, a time i uspješni poduzetnici koji će u Hrvatskoj stvarati uspješne tvrtke te privlačiti strane investicije, smatra Kapetanović. Pritom je upozorio da sve više mladih, talentiranih i visokoobrazovanih napušta Hrvatsku. “Od 2000. godine Hrvatska gubi sposobnu radnu snagu od deset tisuća osoba godišnje, a u 2014. od tih ljudi koji su odlazili van 45 posto njih je bilo u dobi između 25 i 44 godine, a najveći broj njih bili su visokoobrazovani,” naveo je.

Temu “Da, mi možemo izgraditi kulturu uspjeha“ , prezentirao je poduzetnik Nenad Bakić iz tvrtke Selectio.  “Hrvatska je mentalno najsocijalističkija zemlja u Europskoj uniji i kod nas je još uvijek kontroverzno biti u tržišnoj ekonomiji”, rekao je. „Kad govorimo o promjeni razmišljanja i usvajanju kulture uspjeha, postoji veliki mentalni procijep između Hrvatske i svijeta. Međutim, pojedincu je lakše taj procijep preskočiti. Kod nas je sramotno uspjeti, ali i probati, postoji velika zavist među ljudima. To je ono što moramo mijenjati. Potrebno je zaboraviti gdje je tko bio 1991. godine već razmišljati gdje će biti naša djeca 2031. godine,“ poručio je Bakić.

Ako ne idemo naprijed, onda zaostajemo, rekao je Bakić, inače osnivač Zagrebačkog poduzetničkog inkubatora koji se bavi uvođenjem robotike i novih tehnologija u škole.

Glavne teme ovogodišnjeg poslovnog dijela konferencije WinDays, navodi organizator, vezane se uz stvaranje kulture uspjeha, izgradnju sustava koji će na tržište plasirati uspješne ljude te važnost implementacije ICT tehnologija u sve razine države i društva. Investicije su u središtu pozornosti poslovnih rasprava pa će se tako govoriti o primjerima uspješnih investicija. Tehnološki dio konferencije bavit će se jednom od najpropulzivnijih grana primijenjenog IT-a, digitalnim marketingom. Uz  nove tehnološke teme, sudionicima će se predstaviti aktualnosti iz IT svijeta te tehnološki alati i rješenja.

Komentiraj