Poraslo zanimanje za cijepljenje u Hercegovini nakon sve većeg broja novozaraženih koronavirusom

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) sa sjedištem u Mostaru u posljednja dva tjedna raste broj cijepljenih osoba protiv koronavirusa pošto je počeo rasti broj novozaraženih u četvrtome valu epidemije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a u ovoj županiji do sada je cijepljena oko četvrtina stanovništva barem jednom dozom, a dvjema je cijepljeno gotovo 15 posto.

No, to nije konačna brojka budući da se velik broj građana cijepio u susjednoj Hrvatskoj ili Srbiji.

„Odziv građana u posljednja dva tjedna je dobar i raste zajedno s porastom doza kojima Hercegovačko-neretvanska županija raspolaže“, priopćila je vlada županije HNŽ.

Toj županiji do sada je pristiglo preko 73.000 doze cjepiva od čega je najviše onoga AstraZeneca te Pfizera. Najveći broj cijepljenih je u populaciji iznad 60 godina starosti, nakon čega slijede kronični bolesnici.

Početak četvrtog vala

Tamošnji županijski premijer Nevenko Herceg pozvao je građane da se cijepe na početku četvrtog vala kako bi pridonijeli borbi protiv pandemije i skorijoj normalizaciji života.

Vlasti ove županije izvijestile su da je u posljednja 24 sata zabilježeno 100 novozaraženih, a jedna je osoba preminula.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuo je jedan bolesnik i to ženska osoba rođena 1946. godine u Mostaru.

Hospitalizirano je 88 osoba koje su oboljele od Covid-19, trinaest je na respiratorima, a pet na potpori kisikom.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]