Pixabay

POPUSTILI POD PRITISKOM VELIKIH KOMPANIJA Guverner Georgije stavio veto na vjerski zakon

Guverner američke savezne države Georgije Nathan Deal stavio je veto na vjerski zakon, nakon pritiska velikih svjetskih kompanije. Da je izglasan, zakon bi omogućavao vjerskim organizacijama da odbiju usluge homoseksualcima i transrodnim osobama, prenose američki mediji.

Velike kompanije poput Disneyja, NFL-a i Coca-Cole zaprijetile su kako će se povući iz države izglasa li se zakon. Zakonu se usprotivila i televizijska kuća AMC, koja je zaprijetila da će prestati snimati popularnu seriju ‘The Walking Dead’ u Georgiji prođe li ovaj zakon. Disney je zaprijetio obustavom snimanja u državi, a NFL je zaprijetio oduzimanjem mogućnosti domaćinstva Super Bowla u budućnosti.

“Ne vjerujem kako trebao uvesti diskriminaciju protiv bilo koga kako bi zaštitili vjerske zajednice u Georgiji”, rekao je Deal.

Republikanski zakonodavci poručili su da bi zakon zaštitio vjernike koji smatraju da pružanje usluga homosekusalnim i transrodnim osobama krši njihova vjerovanja. Zakon bi zaštitio svećenike koji odbijaju vjenčati istospolne parove.

Protivnici zakona kažu da bi se njegovim izglasavanjem legalizirala diskriminacije i poništili propisi koji štite homoseksualne i transrodne osobe.

Komentiraj