POPUNJAVANJE NOVE VLADE: Četvrti tjedan rada bez ministra branitelja, zamjenika i pomoćnika ministara

Jurica Galoic/PIXSELL

Nova Vlada ušla je u četvrti tjedan rada no ministri i dalje nemaju svoje zamjenike niti pomoćnike. Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i MOST-a još uvijek nije popunilo Kadrovsku križaljku.

Čelni ljudi Vlade ponavljaju kako je u redu uzeti nešto vremena kako bi se odabrali “stručni i  kvalitetni ljudi”, no činjenica je da je taj nedostatak zamjenika i pomoćnika već prouzročio određene probleme u radu nove hrvatske Vlade. Prošlog tjedna sjednica saborskog odbora za Ustav odgođena je jer se u Saboru nije pojavio Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, koji je u ime Vlade trebao obrazložiti prijedlog izmjene Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Kako nije bilo niti njegova zamjenika, sjednica je morala biti otkazana. Na sjednicu nije došao nitko iz Vlade niti je itko provjeravao hoće li netko doći, prenosi Dnevnik.hr

“Nije bitno mjesec dana gore dolje ako se izaberu stručni i kompetentni ljudi, dajmo im mjesec dana. Naoko smo izgubili, ali vratit će se 5 puta ako izaberemo kompetentne ljude. Koalicijska vlada nije laka, to su mukotrpni pregovori”, smatra Milan Bandić.

“Apsolutno je ministarstvo poljoprivrede prioritet, to je naša strateška grana, to je poduzetništvo, obrt, gospodarstvo, zaštita okoliša, obrazovanje, zdravstvo”, kaže Branko Hrg.

HSS čeka mjesto zamjenika u ministarstvu poljoprivrede, dok Blok Umirovljenici Zajedno (BUZ) želi jedno mjesto u ministarstvu socijalne politike i mladih. Hrvatska stranka prava Ante Starčević neće zamjenike, no pripremili su 242 životopisa za potencijalne pomoćnike.
Smatram da raspolažemo i da smo ponudili stručne obrazovane i mlade ljude, primjera radi, mi smo za ministarstvo poduzetništvo aplicirali Darija Marinića koji je 2015. godine proglašen menadžerom godine”, smatra saborski zastupnik HSP AS-a Pero Ćorić.

Kako tvrdi Domoljubna koalicija, oni problema s dogovorom nemaju, kažu da se sve odužilo zbog MOST-ovih uvjeta. MOST je isposlovao pet mjesta zamjenika ministara, a navodno se radi o resorima financija, zdravstva, graditeljstva i regionalnoj razvoja, piše Dnevnik.hr.

Božo Petrov prošlog je tjedna kazao kako će, uspiju li se dogovoriti, ostatak mjesta u Vladi biti popunjeno do kraja ovog tjedna. Kada dogovore pomoćnike, Domoljubna koalicija i MOST trebaju dogovoriti i položaje u državnim agencijama, uredima i zavodima.

“Prošla vlada nije izgubila izbore jer smo mi ljepši ili pametniji, već zbog nesposobnosti. Svi koji su došli politički postavljeni trebaju otići, ali to ne znači da moraju otići i oni koji su se iskazali u agencijama i državnim tvrtkama. Moguće je da će netko od njih tamo i ostati”, rekao je Ćorić.

“U ovoj situaciji je propisano i sve ide po postojećem zakonu, ali vjerujem da će doći do promjene zakona i da će se ići na ne političko već profesionalno kadroviranje”, kazao je Hrg.

Komentiraj