POPULIZAM U EUROPI: Szijjarto oštro o UN-ovu povjereniku jer je kritizirao europske populiste

FaH

Visoki povjerenik za ljudska prava nepodoban je za tu dužnost ili bilo koju dužnost u Ujedinjenim narodima, rekao je u utorak mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto komentirajući povjerenikovu izjavu o rastu populizma u Europi.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein u ponedjeljak je optužio američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa za širenje “ponižavajućih rasnih i vjerskih predrasuda” i upozorio da populističke politike kakvih ima i u Europi mogu postati nasilne.

Zeid je rekao da ga ljute “laži i poluistine, manipulacije i širenje straha”, no njegove primjedbe “upravo su takvog karaktera”, rekao je Szijjarto.

Zeid je spomenuo nizozemskog čelnika desnog centra Geerta Wildersa, britanskog političara Nigela Faragea te francusku čelnicu stranke desnog centra Marine Le Pen kazavši da se služe “taktikom zastrašivanja”, čime se služi i džihadistička Islamska država.

Neprihvatljivo je i uvredljivo da UN-ov birokrat “uspoređuje demokratski izabranog europskog političara s ideologijom Islamske države”, rekao je Szijjarto.

Takve izjave čine Zeida “potpuno nepodobnim za obnašanje bilo kakve dužnosti u UN-u”, rekao je.

Komentiraj