GUMBEKOVI DANI Nataša Dangubić nagrađena za najbolju žensku ulogu

Folk Acts

Na ovogodišnjim Gumbekovim danima publici se predstavila i popularna kazališna predstava Folk Acts ​ koja govori o turbofolku.

Na sceni su dvije izvođačice – glumica Nataša Dangubić te kafanska pjevačica Višnja Vitas koje ovim putem suprotstavljaju različite medije, iskustva i intimne svijetove koji nastaju iz bavljenja vlastitim poslom.

Nataša Dangubić je s ovom predstavom ostvarila najbolju ulogu na 10. Gumbekovim danima. Snažna glumica koja oduševljava na sceni potvrdila je svoje umijeće i pokazala raspon svog glumačkog i pjevačkog izraza, obogativši ga i uvidom u osobni odnos glumice prema nastupu na pozornici.

Ocjenjivački sud nagradio je ovu rođenu Dubrovkinju za najbolju žensku ulogu.

Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja je proučiti i usporediti procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa žanra.

“Sam naziv ukazuje na bavljenje politikama izvedbe. Engleski prijevod riječi ‘Folk’, možemo okarakterizirati kao ‘narod’, dok ‘Acts’ možemo prevesti kao ‘činove’, terminološku odrednicu dramskog teatra, ali i kao glagol ‘činiti’. Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu ‘događanje naroda’, koje je u projektu svedeno na okretanje postavki izvedbe roda u kazalištu te izvedbe tijela i roda u folk glazbi”, ističu redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.

Predstava Folk Acts premijerno je izvedena u svibnju 201​6​. godine i od tada je dijelom redovnog repertora Zagrebačkog kazališta mladih.

​Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec, a ​nastala ​je ​u suradnji ZKM-a, kazališne grupe De ​f​acto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Folk Acts je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom ‘On entertainment’.

Komentiraj