Screenshot/Telegram

POPULARNA APLIKACIJA Telegram zabranjen u Iranu jer je odbio dopustiti špijuniranje korisnika

Popularna aplikacija za slanje poruka Telegram blokirana je u Iranu, nakon što je odbila predati privatne podatke Ministarstvu informacijske i komunikacijske tehnologije, prenose svjetski mediji.

Tvorac Telegrama Pavel Durov rekao je kako je iransko Ministarstvo tražilo alate za špijuniranje i cenzuru. Kada je Durov to odbio, Iran je ubrzo blokirao uslugu. Telegram nudi takvu enkripciju koja ne može vladinim odjelima pružiti ‘stražnja vrata’.

Jedan iranski dužnosnik ustvrdio je kako Telegram nije blokiran od strane Vlade, ali izvori unutar Irana potvrđuju kako aplikacija više nije dostupna. Usluga je u Iranu bila vrlo popularna, jer je korisnicima dopuštala raspravu o politički osjetljivim temama.

Ovo nije prvi put da se Durov našao usred problema s cenzurom. Kao tvorac ruske društvene mreže VK, od njega je u mnogo navrata traženo da preda informacije vladi. Na kraju je potjeran iz VK-a, unatoč činjenici da je osnovao firmu, a kasnije je rekao kako su je preuzeli saveznici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iran je ranije rekao kako od tehnoloških tvrtki zahtjeva da se pridržavaju kulturnih pravila i politike zemlje, što uključuje predaju informacija vladi. Facebook, YouTube, Twitter i Instagram su blokirani u Iranu.Unatoč internet cenzuri, Iranci sve više koriste Internet. Više od 60 posto državljana mlađe je od 35 godina, a izvješća govore kako zapadne marke postaju sve popularnije svake godine.

Komentiraj