POPRAVLJANJE ODNOSA: Ponovno uspostavljen željeznički promet između Hrvatske i Mađarske

FaH

U utorak je ponovno uspostavljen željeznički promet između Hrvatske i Mađarske, izvijestile su Hrvatske željeznice (HŽ), dodavši da je putnički promet počeo na željezničkome graničnom prijelazu Koprivnica – Gyekenyes.

Od danas voze sljedeći vlakovi: 200 Budimpešta 6.00 – Zagreb 12.48;  204 Budimpešta 14.45 – Zagreb 20.46 i  205 Zagreb 14.34 – Budimpešta 21.14 sati, a d sutra će na toj će relaciji voziti i vlak 201 (Zagreb 10.07 – Budimpešta 16.24).

Pogranični vlakovi na graničnom prijelazu Beli Manastir – Magyarboly i dalje ne voze ( 8156 Villany 17.55 – Beli Manastir 18.31;  8141 Beli Manastir 19.05 – Villany 19.46; 8150 Villany 5.58 – Beli Manastir 6.41 i 8147 Beli Manastir 7.05 – Villany 7.43).

U ponedjeljak su hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova i mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i vanjske trgovine u zajedničkom priopćenju rekli da je odluka o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između Hrvatske i Mađarske prvi pokazatelj jačanja međusobnih odnosa dviju država nakon uspostave nove hrvatske vlade te da dvije zemlje imaju pred sobom više važnih razvojnih projekata.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je zajedno s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom u Budimpešti u ponedjeljak najavio otvaranje tri željeznička granična prijelaza, rekao je po povratku iz Mađarske kako se krenulo u smjeru novih, iskrenih odnosa s Mađarskom.

Tri željeznička granična prijelaza Murakeresztur-Kotoriba, Gyekenyes-Koprivnica i Magyarboly-Beli Manastir zatvorena su zbog migrantske krize nakon što je preko njih golem broj migranata ušao u Mađarsku na putu prema Njemačkoj prošle godine. Krajem 2015. Mađarska je postavila ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi onemogućila ulazak migranata, a žalila se na tadašnju hrvatsku vladu da nekontrolirano šalje migrante u Mađarsku.

Odlukom o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između dviju država “je prelazak granice omogućen svim osobama koje poštuju važeća pravila i propise. Istodobno će biti onemogućen prelazak granice onim osobama koje ne poštuju važeća pravila i propise”, navelo je, među ostalim, u zajedničkom priopćenju hrvatsko i mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentiraj