Popis članova i podjela resora u novoj EK tek kada se završi proces imenovanja

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen neće objavljivati konačni popis kandidata i raspodjelu resora dok se ne dovrši proces imenovanja, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK-a Mina Andreeva.

Dosad su sve zemlje članice otkrile imena svojih kandidata za povjerenike, osim Francuske i Italije te Velike Britanije koja je najavila da neće predlagati svoga kandidata jer u svakom slučaju namjerava napustiti EU 1. studenoga kada bi nova komisija trebala preuzeti dužnost.

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj EK je Dubravka Šuica, europska zastupnica u tri mandata.

“Što prije zemlje članice objave koga predlažu za članove komisije to bolje jer izabrana predsjednica onda ima vremena obaviti razgovore s kandidatima. Čim njezin tim bude kompletiran, novoizabrana predsjednica će ga predstaviti javnosti i Europskom parlamentu”, rekla je Andreeva.

Dodala je kako se ne isključuje mogućnost da dosad predloženi kandidati na kraju ne budu imenovani za povjerenike.

Neformalni rok za kandidiranje istječe u ponedjeljak, 26. kolovoza, ali u komisiji ističu da Ursula von der Leyen nema drugog definiranog datuma osim 1. studenoga.

Službene razgovore s predloženim kandidatima i kandidatkinjama nova predsjednica započinje danas.

Nakon što je izabrana za šeficu EK-a, ona je najavila da želi imati podjednak broj žena i muškaraca u svojoj ekipi.

Dosad su zemlje članice predložile deset žena za povjerenice, dok su Rumunjska i Portugal predložile po dvoje kandidata, jednog muškarca i jednu ženu.

S obzirom na to, postoje vrlo realni izgledi da će EK na kraju imati 13 žena od 27 povjerenika, ističe izvor iz Komisije.

To znači da će Ursula von der Leyen vjerojatno izabrati ženske kandidate koje su ponudile Rumunjska i Portugal, a 13. članica Komisije mogla bi doći iz Italije ili Francuske koje još nisu imenovale svoje kandidate.

Komentiraj