PONUDA KOJA SE NE ODBIJA: Caravaggio prodan prije dražbe tajanstvenom kupcu

Samo 48 sati prije dražbe zakazane za četvrtak u Toulouseu tajanstveni strani kupac za nepoznatu je svotu novca kupio sliku “Judita i Holofern”, koju stručnjaci pripisuju talijanskome baroknom majstoru Caravaggiu, otkrivenu 2014. godine slučajno na jednome francuskom tavanu, objavila je aukcijska kuća u utorak.

“Slika je prodana privatnim kanalima stranome kupcu čiji je identitet zaštićen ugovorom o privatnosti, jednako kao i svota novca što ju je izdvojio za umjetničko djelo”, kazali su iz aukcijske kuće Labarbe, dodajući da vrijedno umjetničko djelo “napušta francusko tlo”.

“Dobili smo ponudu koju je bilo nemoguće ne iznijeti vlasnicima slike. Dao ju je kolekcionar blizak jednome velikom muzeju, zbog čega je prodavatelj pristao na prodaju i prije dražbe”, kazao je francuski stručnjak za stare majstore, Eric Turquin.

Platno će “uskoro biti restaurirano, a potom i izloženo u jednome velikom muzeju. Tako će biti dostupno svima, a takva je i bila odluka kupca”, pojasnili su iz aukcijske kuće.

Još donedavno su stručnjaci za djela začetnika baroka Michelangela Merisija da Caravaggia (1571. – 1610.) raspravljali o autentičnosti slike.

Zanimljivo je da je riječ o izgubljenom ulju na platnu koje su lopovi ostavili na tavanu kuće jer im se učinilo bezvrijednim. Slika je otkrivena 2014., kada ju je, nastojeći otkriti s kojega dijela stropa kuće curi voda, slučajno pronašao njezin vlasnik nastanjen u gradiću blizu Toulousea.

Obitelj je o otkriću izvijestila mjesnog kolekcionara Marca Labarbea, koji je potom konzultirao Erica Turquina, stručnjaka za Caravaggiova djela. Djelo jako podsjeća na njegovo djelo istog motiva koje je izloženo u rimskoj palači Barberini, a nastalo je oko 1600. godine.

Nakon čišćenja platna pronađenog na francuskome tavanu ustanovljeno je da je riječ o djelu iz 17. stoljeća koje pripada Caravaggiovoj školi. Detaljniju istragu proveo je Eric Turquin koji je sliku od javnosti skrivao dvije godine.

“Svjetlo i energija tipični su za Caravaggia. Nema nijedne pogreške i naslikana je sigurnom rukom. Sve su to stilske odrednice koje ju čine autentičnom”, kazao je Turquin.

Komentiraj