FaH

PONTIN ODLAZAK: Ostavka rumunjskog premijera otvara put uspostavi nove vlade

Rumunjski premijer Victor Ponta iznenada je u srijedu odstupio s položaja, a taj će njegov potez vjerojatno dovesti do uspostave nove vlade na čelu s tehnokratom, nakon uličnih prosvjeda u kojima su tražene ostavke zbog smrtonosnog požara u bukureštanskom noćnom klubu prošlog vikenda.

Pontin odlazak mogao bi dovesti do stranačkog preslagivanja, iako koalicija triju većinom lijevih stranaka koja ima većinu u parlamentu ne pokazuje znakove pucanja. Novi izbori održat će se najranije u prosincu 2016.

Nakon izvanrednog sastanka koalicije, njezin vođa Liviu Dragnea rekao je da je prioritet “očuvanje stabilnosti” zemlje, dodavši da novi premijer možda neće biti iz redova te stranke.

“Bilo bi jako teško još jednom predložiti i poduprijeti političku osobu kao premijera”, rekao je.

“Viktor Ponta dao je svoj mandat na raspolaganje. Netko mora preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo. To je ozbiljna stvar i obećavamo da ćemo brzo riješiti tu situaciju”, istaknuo je Dragnea.

Predsjednik države Klaus Iohannis, pripadnik oporbenih liberala, koji je na predsjedničkim izborima prije godinu dana pobijedio Pontu, rekao je da mu je cilj dovesti svoju stranku na vlast. Ustav mu omogućuje da imenuje novog premijera, koji potom mora proći glasovanje o povjerenju u parlamentu.

Najčešće spominjani scenariji su manjinska vlada sadašnje vladajuće koalicije, možda na čelu s nekim tehnokratom, manjinska vlada liberala ili održavanje prijevremenih izbora.

Prijevremeni izbori malo su vjerojatni, iako ta mogućnost u teoriji postoji. Oni bi se održali samo kad parlament ne bi na glasovanju o povjerenju uspio potvrditi nijednu od dvije predsjednikove nominacije za premijera u roku od 60 dana od prvog imenovanja. Od pada komunizma u Rumunjskoj 1989. nikad nije bilo prijevremenih izbora.

“Meni je najrealniji scenarij prijelazna vlada koja bi, iz potporu većine u parlamentu, ostala do parlamentarnih izbora”, smatra ekonomist Ciprian Dascalu.

Ponta je odstupio kako bi preuzeo odgovornost za požar u noćnom klubu u kojem je u petak poginulo 32 ljudi, što je izazvalo masovne prosvjede diljem zemlje.

“Mogu izdržati bilo koju političku bitku, ali se ne mogu boriti protiv naroda”, rekao je Ponta.

Ponta je zanemario sve pozive da odstupi nakon što je u rujnu protiv njega podignuta optužnica za krivotvorenje službenih dokumenata, pranje novca i pomaganje u poreznoj evaziji u vrijeme dok je još bio odvjetnik. Očekuje se da će se na sudu prvi put pojaviti tijekom studenoga.

Komentiraj