Ponovno se oglasila Svjetska zdravstvena organizacija: Daju nove upute državama zbog omikrona

Rizik od novootkrivene varijante omikron je velik, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svom priopćenju od jutros, WHO je državama članicama dao neke upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerojatnost daljnjeg širenja diljem svijeta.

Također, WHO upozorava da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, koje se tek istražuju, moglo doći do ozbiljnih posljedica.

“Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog utjecaja na tijek pandemije”, rekao je WHO i dodao kako je vjerojatnost “potencijalnog daljnjeg širenja” mutacija “visoka” na globalnoj razini.

“Omikron možda izbjegne stečeni imunitet”

WHO je također upozorio da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, moglo doći do daljnjih valova zaraze covidom-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice.

Poručio je državama da prilagode “mjere međunarodnih putovanja”, navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako “postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet”.

“S obzirom na mutacije koje mogu izbjeći stečeni imunitet i moguću veću razinu prenosivosti, velika je vjerojatnost daljnjeg širenja omikrona na globalnoj razini. Ovisno o tim karakteristikama, moglo bi doći do budućih naleta valova covida-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice. Procjenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj covida-19 vrlo visok”, dodaje se u priopćenju, prenosi Index.

Komentiraj