Ponovno odgođen stečaj 3. maja

U četvrtak je po sedmi put odgođen stečaj brodogradilišta 3. maj. Trgovački sud u Rijeci zakazao je novo ročište za 1. kolovoz.

Sutkinja Liljana Ugrin rekla je na ročištu kako bi voljela da se skidanje blokada vjerovnika nastavi istim intenzitetom. Rekla je i kako je očito da vjerovnici žele nastaviti raditi s 3.majem, te je apelirala na HEP kao vjerovnika i Vladu da se uključe, javlja N1.

Ročište je nekoliko puta odgađano, a zadnji put početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.

Nešto više od dva tjedna nakon zadnje odgode ročišta, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako nema nikakve ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja China Shipbuilding Industry Corporationa da kupi ili uđe u strateško partnerstvo u “3. maju” te kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.

Nekoliko dana poslije, Horvat je izjavio kako misli da “3. maj” neće u stečaj te kako je namjera da se pronađe rješenje za pomoć tom brodogradilištu kako bi se završili započeti brodovi.

Sindikalni odbor za opstojnost “3. maja” poslao je u ponedjeljak vjerovnicima tog brodogradilišta koji još nisu povukli ovrhe zamolbu da to učine što prije kako bi se deblokirao račun tog brodogradilišta.

Odbor ističe da bi otvaranjem stečaja nad “3. majem” svi bili na većem financijskom gubitku nego u slučaju da se nastavi poslovanje bez stečaja.

Predstavnik radnika i predsjednik Nadzornog odbora “3. maja” Juraj Šoljić pozvao je prije vjerovnike da povuku ovrhe i tako omoguće deblokadu računa tvrtke jer je to, kako je rekao, jedini put koji vodi izbjegavanju stečaja te nastavku poslovanja i suradnje u izgradnji brodova.

Direktor brodogradilišta 3. maja Edi Kučan u srijedu je, uoči sudskog ročišta o pretpostavkama za otvaranje stečaja u tom brodogradilištu, Trgovačkom sudu u Rijeci dostavio izvješće u kojemu navodi da je u tijeku intenzivno skidanje blokade s računa, da je nakon sporazuma s dijelom vjerovnika ukupna suma zbog koje je blokiran račun 3. maja smanjena sa 156,3 milijuna kuna na 116,3 milijuna kuna te da se očekuje da do ročišta bude manja od 100 milijuna kuna.

Komentiraj