Ponovno odgođen početak suđenja Šipušu

Pixabay

Suđenje bivšem pomoćniku ministrice, a kasnije i ministru kulture Berislavu Šipušu, optuženom za plaćanje privatnih troškova državnim novcem, u srijedu ni iz drugog pokušaja nije počelo na zagrebačkom Županijskom sudu zbog nedolaska Šipuševa odvjetnika.

Sudac Ratko Šćekić kazao je da je rasprava odgođena jer je Šipušev odvjetnik spriječen drugim obvezama, a nije uspio pronaći zamjenu. Novo ročište održat će se najranije u rujnu, no točan datum još nije zakazan.

Suđenje je trebalo početi još u svibnju, ali je odgođeno zbog nedostatka trećeg člana sudskog vijeća.

Optužnicom, koju je potvrđena početkom ožujka, Uskok Šipuša tereti da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture.

Prema Uskokovim tvrdnjama Šipuš je u gotovini podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama u ukupnom iznosu od preko 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna “obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu”, dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Svoje ovlasti, smatra Uskok, Šipuš je koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Sredinom travnja Uskok je zbog gotovo istog nedjela podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić. Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila “nepripadnu imovinsku korist”. O osnovanosti te optužnice sud bi trebao odlučivati u petak.

Komentiraj