‘PONIŽAVA NAŠE ŽENE!’ Ruska pravoslavna skupina želi zabraniti kontroverznog repera

Autor:

Russian media are abuzz with rumours about US rapper Kanye West negotiating a concert at Moscow's Luzhniki Stadium in autumn 2024.,Image: 871349903, License: Rights-managed, Restrictions: ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only 
***, Model Release: no, Credit line: Not supplied / WillWest News / Profimedia

WillWest News / Profimedia

Kontroverzni američki reper Kanye West, čije su se zapaljive izjave pokazale previše čak i za Elona Muska, ponovno je promiješao lončiće, ovaj put iznenadnim posjetom Moskvi za vikend.

West, koji se sada zove Ye, bio je u Rusiji na proslavi 40. rođendana modnog dizajnera Goshe Rubchinskiyja. Ruski državni mediji iskoristili su priliku da dodaju Westa malom krugu zapadnih slavnih osoba koje još uvijek odobravaju Moskvu od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Reper je već ranije izazivao zgražanje nizom antisemitskih primjedbi te poricanjem holokausta, hvaleći Hitlera i deklarirajući se kao nacist. Sebe je opisao kao – mladog Putina, piše Politico.

Njegov izlet u Moskvu, međutim, razbjesnio je ruski pravoslavni krajnje desničarski pokret Soroka Sorokova, koji se zadužio za zaštitu crkava i vjerskih događaja. Grupa je nastala kao odgovor na rusku feminističku punk grupu Pussy Riot, koja je 2012. u pravoslavnoj crkvi izvela pjesmu protiv Kremlja.

U pismu ruskom Ministarstvu unutarnjih poslova i Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), od 2. srpnja, aktivisti pokreta tvrde da su stihovi u pjesmi Westa i repera Ty Dolla $ign, “Vultures”, ponižavajući prema ruskim ženama.

“Pjevač koji u svom umjetničkom djelu javno ponižava ruske žene i podržava ukrajinskog agresora… planira doći u Rusiju”, tvrdi se u pismu i od vlasti traži da provjere tekst pjesme na propagandu droga i ekstremizam.

Aktivisti su također zatražili od Moskve da Westu trajno zabrani ulazak u Rusiju i da otkaže nepotvrđeni koncert koji je predložio održati u rujnu.

FSB se sada suočava s preslušavanjem Westovog glazbenog produkta kako bi procijenio optužbe.

Moskva je intenzivirala svoj obračun sa zapadnim umjetnicima otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine. U travnju je ruska republika Čečenija zabranila pjesme za koje su vlasti smatrale da su prebrze ili prespore kako bi se odala počast glazbenoj tradiciji zemlje i iskorijenio zapadnjački utjecaj. Prošlog prosinca neke od najpoznatijih ruskih slavnih osoba bile su zatvorene ili prisiljene ispričati se nakon što su prisustvovale tematskoj zabavi “Skoro goli”.

Zapadne vlade su u međuvremenu pojačale sankcije Moskvi od njezine invazije 2022., dok je većina zapadnih korporacija i kulturnih ličnosti izbjegavala zemlju.

Kanye West kuću na plaži htio je pretvoriti u sklonište: “Nije želio vrata, prozore, opremu, samo beton”

OZNAKE: Rusija, Kanye West, Ye

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.