Poništeni kompromitirani natječaji iz ‘afere Janaf’

Jadranski naftovod (Janaf) izvijestio je da je u petak na sjednici Uprave poništen natječaj za izvođenje radova na Terminalu Omišalj, na kojemu je sudjelovala i tvrtka Elektrocentar Petek u vlasništvu Kreše Peteka, jednog od osumnjičenih u “aferi Janaf”.

“Uprava Janafa je na sjednici održanoj danas iskoristila pravo da iz opravdanih razloga, navedenih u uvjetima nadmetanja, može poništiti provedeno javno nadmetanje bez ikakve odgovornosti za troškove i štetu ponuditeljima”, kažu se u priopćenju.

Ti uvjeti, kako se objašnjava, “navode kako se nametanje može poništiti ukoliko nijedna ponuda ne udovoljava zahtjevima dokumentacije za nadmetanje, ako je cijena najpovoljnije ponude previsoka, ako je cijena najpovoljnije ponude viša od planiranih sredstava, ako se ocijeni da se na tržištu može postići niža cijena, odnosno povoljniji uvjeti nabave, ili zbog naknadno promijenjenih okolnosti”.

Janaf je krajem kolovoza objavio oglas za nadmetanje za izvođenje radova u projektu modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, II. faza. Javno otvaranje ponuda održano je 17. rujna 2020. te su zaprimljene dvije ponude – tvrtki Elektrocentar Petek, vrijednosti 19,3 milijuna kuna, i INEL-Montaža, vrijednosti 21,5 milijuna kuna.

No, u međuvremenu Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima. Među osumnjičenima za primanje i davanje mita su bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i vlasnik Elektrocentra Petek, Krešo Petek.

Mediji su danas objavili i da je velikogorička Vodoopskrba poništila natječaj zbog kojega su u pritvoru završili velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te Krešo Petek i njihovi suradnici.

Riječ je o natječaju za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava, čija je procijenjena vrijednost iznosila 97,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji istražitelji sumnjaju da je namješten kako bi ga dobila Petekova tvrtka.

Elektrocentar Petek za taj je posao ponudio 118,8 milijuna bez PDV-a, a druga pristigla ponuda, i to Strabaga, iznosila je 139,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Komentiraj