Ponikve na Pelješcu postale zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina u EU

Europska komisija prošlog jer tjedna u Službenom listu Europske unije objavila da su ‘Ponikve’ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), objavila je Dubrovačko-neretvanska županija na svojim stranicama.

Time su ‘Ponikve’ postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji je cilj označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta.

Cijeli proces zaštite naziva lokaliteta Ponikve počeo je 16. srpnja 2013. godine. Nositelj projekta je udruga ‘Pelješki vinski puti’, a izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Izradu Studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija.

Zaštićena oznaka izvornosti ‘Ponikve’ pokriva vinogradarski položaj Ponikve koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na poluotoku Pelješcu u blizini grada Stona, unutar vinogorja Pelješac u podregiji Srednja i Južna Dalmacija.

“Čitavo područje izvanredan je primjer tradicijskog načina podizanja vinograda s terasama i suhozidima atraktivne krajobrazne arhitekture i vizure. Uglavnom je zastupljena sorta plavac mali, a sveprisutan je tradicionalni, račvasti uzgojni oblik”, navode iz Županije.

Komentiraj