ZagrebDox

Na ZagrebDoxu će se prikazivati i kandidati za nagradu Oscar

Program ovogodišnjeg ZagrebDoxa predstavlja čak šest dokumentarnih filmova koji su nominirani za prestižnu nagradu Oscar.

Ravno s liste nominiranih u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na ovogodišnji festival stižu ‘Free Solo’, ‘Okrug Hale jutros, večeras’ (Hale County This Morning, This Evening) i već najavljeni ‘U procijepu’ (Minding the Gap), a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – ‘Crna ovca’ (Black Sheep). Za Oscara se natječe i prošlogodišnji pobjednik ZagrebDoxa ‘O očevima i sinovima’ (Of Fathers and Sons) redatelja Talala Derkija, koji ove godine dolazi u Zagreb kao član festivalskog žirija.

‘Free Solo’ (red. Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin) novi je dokumentarni film National Geographica koji prati penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da prvi osvoji – bez užeta i zaštitne opreme – 900 m visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je bio jedan od najvećih podviga u povijesti penjanja. Prije nominacija za nagrade Oscar i BAFTA Free Solo proglašen je najboljim dokumentarcem na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na ZagrebDoxu ga gledamo u službenom programu Biografski dox. Film je osvojio nagradu BAFTA za najbolji dokumentrani film.

Još dva zanimljiva američka naslova dijele listu kandidata za Oscara i program ZagrebDoxa. Riječ je o zanimljivom filmu RaMella Rossa ‘Okrug Hale jutros, večeras’ (Hale County This Morning, This Evening), koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga, i već najavljenom doku-hitu sa Sundancea o skejterima na životnoj prekretnici, ‘U procijepu’ (Minding the Gap), koji je dosad osvojio 48 nagrada na svjetskim festivalima. Oba filma bit će prikazana u festivalskoj međunarodnoj konkurenciji, u koju je uvršten i kratkometražni predstavnik kandidata za Oscare ‘Crna ovca’ (Black Sheep), redatelja Eda Perkinsa, koji dokida granice između dokumentarizma i fikcije kako bi postavio teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu. Tko odlučuje što nas čini takvima kakvi jesmo? I koje smo kompromise spremni učiniti da bismo se uklopili?

Uz Oscara, ‘Free Solo’ nominiran je i za Nagradu BAFTA s još dva dokumentarca uvrštena u ovogodišnji program ZagrebDoxa: ‘Nisu imali kada odrasti’ (They Shall Not Grow Old) Petera Jacksona i ‘Tri identična stranca’ (Three Identical Strangers) Tima Wardlea.

Povodom stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata poznati redatelj Peter Jackson producirao je i režirao ‘Nisu imali kada odrasti’ (They Shall Not Grow Old), dokumentarac o jednom od najvećih ratnih sukoba u povijesti, koristeći restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise. Novo dokumentarno ostvarenje Petera Jacksona ne propustite u službenom programu Majstori doxa.

‘Tri identična stranca’ Tima Wardlea gledamo u međunarodnoj konkurenciji. Film se bavi jednom od najnevjerojatnijih priča s američkih naslovnica, a dogodila se početkom 1980-ih godina. Trojica braće, jednojajčani blizanci, odvojeni su nakon rođenja i posvojeni u različite obitelji, a posve su se slučajno sreli u dobi od 19 godina. Njihovo ponovno okupljanje pokreće lanac događanja koji otkriva neobičnu tajnu koja nadilazi njihove živote.

Komentiraj