Vraćanje posmrtnih ostataka vojnika SAD-a koji su nestali tijekom Korejskog rata 1950-53. moglo bi pomoći izgradnji povjerenja između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, poručio je u ponedjeljak državni tajnik Sjedinjenih Država Mike Pompeo.

U poruci objavljenoj na Twitter računu Pompeo je objavio da je Vijetnam prije njegova dolaska u nedjelju vratio posmrtne ostatke dvojice pripadnika snaga SAD-a.

“Takav je čin 45 godina ranije pomogao izgradnji povjerenja između naših nacija. Danas imamo snažne odnose”, rekao je Pompeo na Twitteru. “I DPRK obećava vratiti posmrtne ostatke”.

DPRK je kratica za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

Pompeo se u vijetnamskoj prijestolnici  sastao s vijentamskim čelništvom kako bi razgovarao o Sjevernoj Koreji dva dana nakon hladnih razgovora u Pjongjangu  koji su za cilj imali uvjeriti sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da se odrekne nuklearnog oružja.

Nakon tih susreta Pompeo je rekao da su se dvije strane dogovorile održati razgovore 12. srpnja o vraćanju u domovinu posmrtnih ostatka vojnika SAD-a.

Po podacima vojske SAD-a  nestalim se iz Korejskog rata smatra oko 7700 pripadnika američkih snaga.

Po Pentagonu sjevernokorejski dužnosnici su ranije naznačili da imaju posmrtne ostatke i do 200 američkih vojnika. U tom je ratu poginulo 36500 vojnika SAD-a.

“Kao i u slučaju Vijetnama, repatrijacija posmrtnih ostataka vojnika SAD-a iz DPRK-a bit će važna ne samo američkim obiteljima, nego i za izgradnju povjerenja između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje”, reako je Pompeo u izjavi koju je objavio State Department.

Komentiraj