Pompeo umiruje i tješi saveznike

epa

Američki državni tajnik Mike Pompeo počeo je u utorak u Ammanu maratonsku bliskoistočnu turneju pozivom regionalnim saveznicima Sjedinjenih Država da nastave borbu s džihadistima i s Iranom unatoč najavi američkog povlačenja iz Sirije.

“Najveća prijetnja za regiju su DAESH (Islamska država) i islamska revolucija”, rekao je Pomepo na tiskovnoj konferenciji s jordanskim kolegom Aymaneom Safadijem, čija je zemlja jedan od glavnih regionalnih saveznika SAD-a.

Smjerao je na džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) s kojom se SAD bori uglavnom u Siriji i na Islamsku Republiku Iran, zakletog neprijatelja američke administracije Donalda Trumpa.

Trump je u prosicu na opće iznenađenje najavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji radi borbe s IS-om za koji tvrdi da ga je porazio.

Prvo je govorio o neposrednom i brzom povlačenju, što je unijelo nemir među regionalne i zapadne saveznike koji su već bili uzdrmani ponekad nejasnom Trumpovom strategijom na Bliskom istoku. Poslije je američka administracija nastojala umiriti saveznike rekavši da će povlačenje biti sporo i usklađeno.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton koji je u Tursku stigao iz Izraela, rekao je da će SAD prije odlaska iz Sirije provjeriti je li IS doista poražen a Mike Pompeo nije htio govoriti o vremenskom rasporedu povlačenja.

“Koalicija koja se suprotstavlja iranskoj revoluciji uspješna je danas kao što je bila jučer i doista se nadam da će i sutra biti takva, ako ne i uspješnija”, rekao je Pompeo koji se u Ammanu sastao i s jordanskim kraljem Abdullahom II.

“Predsjednikova odluka da povuče naše dečke iz Sirije ne utječe na našu sposobnost da u tome uspijemo”, istaknuo je, obećavši da će “ovih dana i tjedana udvostručiti diplomatske i trgovinske napore da se stvarno izvrši pritisak na Iran” kojemu su uvedene američke gospodarske sankcije.

Osim Jordana, američki državni tajnik će posjetiti Egipat, Bahrejn, Abu Dhabi, Katar, Saudijsku Arabiju, Oman i Kuvajt. Bijela kuća je spomenula posjet Bagdadu, ali State Department još nije potvrdio tu informaciju.

Rijetkost je što će Pompeo tijekom tog putovanja posjetiti i šest zemalja Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu koje potkopava kriza između Katara s jedne strane i Ryada, Abu Dhabija i Bahrejna s druge, kako bi ih pozvao na jedinstvo u odnosu na šijitski Iran, regionalnog saveznika sunitske Saudijske Arabije.

Na dnevnom redu razgovora u Perzijskom zaljevu bit će i rat u Jemenu, gdje saudijska monarhija vojno intervenira na strani vlasti a protiv pobunjenika.

Komentiraj