Pompeo u Pragu protiv suradnje s Kinom i Rusijom

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srijedu na opasnosti od suradnje s Kinom i Rusijom, drugog dana posjeta srednjoj Europi.

Govoreći u Pragu, Pompeo je upozorio na rizike češkog plana širenja nuklearne elektrane Dukovani.

„Partnerstvo s ruskim i kineskim nuklearnim kompanijama zapravo će ugroziti češki suverenitet”, rekao je nakon sastanka s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Pompeo je također pohvalio Češku što je modernizirala oružane snage i povukla iz uporabe vojnu opremu iz sovjetske ere.

„Želimo pohvaliti što je Češka Republika izabrala američki teški rad kako bi zamijenila obrambenu opremu iz sovjetske ere i smanjila ovisnost o ruskoj opremi”, rekao je. „Taj izbor jako će i tijesno povezati Češku Republiku s obrambenim kapacitetima NATO-a”, rekao je.

Pompeo je spomenuo i prosvjede u Bjelorusiji nakon osporavane izborne pobjede Aleksandra Lukašenka, kazavši da SAD želi da narod Bjelorusije dobije slobode koje traži.

Češki premijer rekao je da je nasilno gušenje mirnih prosvjeda u Bjelorusiji „nezamislivo” i pozvao Europsku uniju da reagiraju.

Dvojica političara razgovarali su i o gospodarskoj te sigurnosti nove 5G mreže.

Pompeo je rekao da je Babiševo vodstvo „pridonijelo da se zacrta put za više od 30 nacija i teritorija da postanu čiste kada je riječ o 5G”.

Pompeo će u sklopu turneje posjetiti i Sloveniju, Austriju te Poljsku, gdje će potpisati sporazum o jačanju vojne nazočnosti u toj zemlji.

Komentiraj