Pompeo u posjetu Saudijskoj Arabiji zbog napetosti s Iranom

Američki državni tajnik Mike Pompeo sletio je u zračnu luku Jeddah u ponedjeljak kako bi održao konzultacije s regionalnim saveznicima nakon porasta napetosti s Teheranom i odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da opozove vojni udar na Iran kao odmazdu za rušenje bespilotne američke letjelice.

Šef američke diplomacije, koji će otputovati i u Ujedinjene Arapske Emirate, rekao je novinarima prije odlaska da Washington želi pregovarati s Teheranom iako planira nametnuti “značajne” nove ekonomske sankcije Iranu.

“Razgovarat ćemo (sa Saudijskom Arabijom i Emiratima) o tome kako da osiguramo da budemo strateški usklađeni te kako možemo izgraditi svjetsku koaliciju, koaliciju … koja razumije ovaj izazov”, rekao je Pompeo.

Odnosi dugotrajnih rivala Irana i SAD-a pogoršali su se otkako je Trump prošle godine jednostrano napustio iranski nuklearni sporazum iz 2015.

U posljednjim tjednima sabotirani su naftni tankeri za koje SAD optužuje Iran te je srušena američka bespilotna letjelica koja je navodno povrijedila iranski zračni prostor. Dodatno situaciju pogoršavaju sukobi u Jemenu, gdje Hutiste podržava vlada u Teheranu.

Komentiraj