POMPEO ‘Trgovinski pregovori s Velikom Britanijom bit će teški’

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u četvrtak da će trgovinski pregovori s Velikom Britanijom biti teški, pogotovo o poljoprivredi, te je kazao kako se nada da standardi o sigurnosti hrane neće biti korišteni kako bi se štitile određene britanske industrije.

Prehrambeni standardi i mogućnost da će Velika Britanija morati prihvatiti uvoz piletine oprane klorom, nakon što potpiše trgovinski sporazum sa SAD-om, izravna su posljedica slabe pregovaračke pozicije zbog napuštanja EU-a, tvrde zagovornici ostanka Velike Britanije u EU-u.

Ujedinjena Kraljevina napušta EU u petak te nastupa prijelazno razdoblje do kraja godine, tijekom kojega europska regulativa ostaje na snazi.

London će u tom razdoblju pokušati sklopiti trgovinske sporazume sa SAD-om i drugim zemljama.

“Postojat će neka vrlo sporna pitanja u poljoprivredi”, rekao je Pompeo za radio LBC prilikom posjeta Londonu koji je opisao kao početak nove faze suradnje između dviju zemalja.

“Naš će zahtjev biti isti kao u drugim pregovorima. Moramo bit otvoreni i pošteni glede konkurentnosti. Moramo biti sigurni da ne koristimo prehrambenu sigurnost kao trik za zaštitu određene industrije”, kazao je Pompeo referirajući se na mogućnost da London iskoristi argument jačih prehrambenih standarda od američkih kao izgovor za necarinsku barijeru.

Pompeo je kazao kako se nada da će do kraja ljeta ove godine, prije nego što krenu pregovori o najtežim pitanjima, dvije strane značajno napredovati u razgovorima.

Komentiraj