EPA/OLIVIER HOSLET

Pompeo se obrušio na europski plan zaobilaženja sankcija Iranu

Američki državni tajnik Mike Pompeo obrušio se na platni sustav kojim Europska unija planira zaobići američke sankcije Iranu i poručio da to Washington neće dopustiti ni Europi ni bilo kome drugome, prenose u srijedu agencije o pokušaju Bruxellesa da spasi nuklearni sporazum iz 2015.

“Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Europa ni itko drugi”, rekao je američki šef diplomacije Mike Pompeo  u utorak, dan pošto je Europa najavila svoj plan.

Pompeo se okomio na sustav SWIFT  kojim se nadziru bankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini najavila je u ponedjeljak da će EU stvoriti “posebno financijsko vozilo” (Special  purpose vehicle – SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi prodavati i naplaćivati naftu.

“To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim europska tvrtka proda neki stroj Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a”, objasnio je europski diplomat i dodao da Iran može “jedino naftu ponuditi zauzvrat, … a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu”.

Mike Pompeo najavio je u sjedištu UN-a da će situaciju s Europom i Iranom pozorno pratiti te je ironizirao da Europska unija nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i da takav sustav još ne postoji.

“To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti  za mir i sigurnost u regiji i svijetu”, rekao je Pompeo na forumu u New Yorku održanom protiv iranske vlade.

“Duboko sam razočaran”, rekao je Pompeo, kako prenosi agencija dpa i dodao da  može zamisliti “korumpirano” iransko vodstvo koje se “smije” kada čuje vijesti o takvom platnom sustavu.

Takav platni sustav samo će učvrstiti Iran “kao državu broj jedan koja sponzorira terorizam”, poručio je Pompeo.

Washington će smatrati Iran odgovornim za bilo koji napad na američke interese, reka je i nazvao Iran “odmetnutim režimom” te nabrojao koje sve skupine na Bliskom istoku ta zemlja podržava.

Nuklearni sporazum s Iranom sklopilo je 2015. šest svjetskih sila koje su se obvezale ukinuti toj zemlji međunardone sankcije u zamjenu za njezino odustajanje od programa razvoja nuklearnog oružja. Sporazum je omogućio Iranu da izađe iz gospodarske izolacije, no povlačenjem iz sporazuma u svibnju američki predsjednik Donald Trump uspostavio je nove sankcije te zaprijetio drugim državama da mogu birati hoće li poslovati s Iranom ili sa Sjedinjenim Državama.

Novi niz sankcija SAD će uvesti 4. studenoga i njima izravno pogoditi iranski izvoz nafte te bankovne operacije.

Komentiraj