Pompeo se nada skorom novom summitu Trump-Kim

EPA/KEVIN LIM

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao u petak da se nada da bi se novi summit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una mogao uskoro održati, kako bi ostvarili napretke u pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

“Nadam se da ću uskoro imati priliku vratiti se u Pyongyang na nastavak tih pregovora”, izjavio je šef američke diplomacije na kanalu MSNBC.

Na pitanje na kanalu Fox News on je ocijenio da preostaje još posla prije drugog summita Trump-Kim “kako bi se postigli pravi uvjeti i da dvojica čelnika ostvare bitne napretke”.

On je, međutim, rekao da međunarodne sankcije nametnute Sjevernoj Koreji ostaju sve dok ona ne odustane od svog nuklearnog oružja koje je prijetnja Sjedinjenim Državama.

Sjevernokorejski čelnik je tražio novi susret s američkim predsjednikom nakon povijesne premijere 12. lipnja u Singapuru, u nedavnom pismu Donaldu Trumpu. Bijela kuća je tada istaknula da je otvorena za tu mogućnost i da se već počela pripremati.

Nakon svog posljednjeg summita s Kim Jong Unom južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je izvijestio da čelnik Pyongyanga želi razgovor u četiri oka s Donaldom Trumpom nekog skorog datuma.

Pregovori o sjevernokorejskoj denuklearizaciji zapeli su nakon susreta u Singapuru, ali ustupci koje je ovog tjedna najavio Kim Jong UN su izgleda deblokirali proces i Mike Pompeo je rekao da je spreman odmah nastaviti razgovore, sljedećeg tjedna u New Yorku na rubu godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Komentiraj