EPA/OLIVIER HOSLET

Pompeo s Mogherini nakon Penceovih optužbi na račun europskih saveznika

Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se s u petak u Bruxellesu s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, dan nakon što je potpredsjednik Mike Pence optužio europske saveznike za pokušaj potkopavanja američkih sankcija protiv Irana.

Pompeov sastanak s Mogherini dogovoren je prije nego je Pence iznio kritiku na račun europskih sila na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Varšavi u četvrtak.

Mogherini, koja je pomogla da se potpiše nuklearni dogovor 2015. između Irana i svjetskih sila, nije sudjelovala na konferenciji.

Ona je u Bruxellesu zaobišla pitanje u kojem se tražila njezina reakcija na Penceov govor.

Glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino rekao je da Penceov govor nije bio temom jednosatnog sastanka Pompea i Mogherini, koji je, kako je rekao, bio prijateljski i konstruktivan.

“Apsolutno ne. Uopće o tome nije bilo riječi”, rekao je Palladino novinarima koji su putovali s Pompeom, upitan jesu li bili spomenuti Penceov govor i iranski nuklearni sporazum.

Oni nisu razgovarali o iranskome nuklearnom dogovoru, premda su razgovarali o iranskim “destabilizirajućim aktivnostima” protiv kojih se treba boriti.

Pence je u četvrtak zatražio od Europljana da se povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, za koji drži da destabilizira Bliski istok i zaprijetio je Teheranu novim sankcijama.

Na konferenciji u Varšavi Pence je Iran nazvao najvećom opasnosti u regiji i zamjerio mu da svojim regionalnim ambicijama priprema novi holokaust.

Pence je također kritizirao inicijativu Francuske, Njemačke i Velike Britanije koja bi trebala omogućiti europskim tvrtkama da i dalje djeluju u Iranu bez obzira na američke sankcije.

“To je nerazborita mjera koja će samo osnažiti Iran, oslabiti EU i stvoriti još veći jaz između Europe i Sjedinjenih Država”, ocijenio je Pence.

“Kucnuo je čas za naše europske partnere da se povuku iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu”, zalagao se američki potpredsjednik.

Komentiraj