EPA/OLIVIER HOSLET

Pompeo prvog dana šarmirao NATO, ali i upozorio na Iran i obrambene proračune

Samo dvanaest sati nakon što je imenovan američkim državnim tajnikom, Mike Pompeo otišao je u petak u sjedište NATO-a u Bruxellesu, što europski saveznici tumače kao snažnu potporu instituciji koju je predsjednik Donald Trump nekoć nazvao zastarjelom.

U danu ispunjenom zatvorenim sastancima s ministrima vanjskih poslova zemalja članica, Pompeo je šarmirao saveznike oštrim kritikama Rusije i čvršćim stavom od svog prethodnika Rexa Tillersona, ali je i prenio poznati Trumpov zahtjev da povećaju izdvajanja za obranu.

Nije obećao hoće li se njegov šef držati iranskog nuklearnog sporazumna iz 2015., nego je umjesto toga upozorio da bi se Trump mogao povući ako se znatno ne izmjeni dogovor o kojem se prema Europljanima ne može ponovno pregovarati.

“Odluka nije donesena, naši ljudi na tome rade i moramo još puno razgovarati da bi postigli ono oko čega je predsjednik bio jasan”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare.

“Bez bitnih poboljšanja, bez uklanjanja nedostataka sporazuma, malo je vjerojatno da će u njemu ostati”, istaknuo je.

Pompeo je najavio da će to biti tema u nastavku njegove turneje po Saudijskoj Arabiji, Izraelu i Jordanu.

Novi američki državni tajnik pritisnuo je saveznike da ispune cilj NATO-a i počnu izdvajati dva posto BDP-a za obranu, od čega 20 posto na vojnu opremu.

Dodao je da će to biti središnje pitanje na summitu NATO-a 11. i 12. srpnja na koji bi trebao doći Trump.

Komentiraj