Pompeo: “Ponosim se američkim proizvodima, ali ne prodajem oružje”

Državni tajnik SAD-a nije danas objavio da Hrvatima više ne trebaju vize za SAD, ali je poručio kako “američka obrambena tehnologija može još snažnije povezati” Hrvatsku i SAD. “Ponosim se američkim proizvodima, ali ne putujem regijom da bih prodavao oružje. O tome će odlučiti hrvatska vlada”, kazao je američki državni tajnik govoreći o kupnji vojnih zrakoplova koju planira Hrvatska.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem nakon razgovora u Dubrovniku, Pompeo je Hrvatsku nazvao “liderom i faktorom stabilnosti u regiji”.

“Putujemo, radimo i borimo se zajedno. Naši su odnosi daleko odmakli u posljednjih trideset godina. Vjera u demokraciju i slobodno tržište još će dugo održati zajedno naše narode”, kazao je Pompeo.

Pompeo je pohvalio sudjelovanje Hrvaske u EU, naročito njezino predsjedanje, za kojeg je izbila pandemija koronavirusa, ali su otvoreni pristupni pregovori s Makedonijom i Sjevernom Albanijom. “Možete biti ponosni na to”, kazao je.

Zauzeo se za jačanje gospodarskih veza, a u tom smislu i za “pojednostavljenje otvaranja biznisa”. Pregovori o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, prema njemu, olakšat će poslovanje za “više od sto kompanija sa sjedištem u SAD koje upravo rade”, i to će “donijeti više blagostanja za naše narode”.

Americi je “vrlo drago” što bi u Hrvatskoj uskoro trebao biti otvoren LNG termina, a što se ukidanja viza tiče, Pompeo “zna da ćemo to obaviti”, nakon što se ispune “preostali uvjeti i razmijene informacije”.

Zahvalio je Hrvatskoj na ispunjavanju obveza i potrošnji za obranu u sklopu NATO saveza, kao i na sudjelovanju u vojnim misijama Saveza.

Pozvao je na “dužnu budnost prema gospodarskim ambicijama Komunističke partije Kine”, i zaključio kako su pred dvije zemlje “svijetli dani”.

Premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će uskoro biti ukinute vize i potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i da će ojačati gospodarska suradnja te biti obnovljena ona turistička, koja je naglo oslabila zbog pandemije koronavirusa.

I Plenković je naglasio važnost LNG terminala. “Brod je već na putu za Hrvatsku. Očekujemo da od siječnja bude u funkciji. Tada će Hrvatska biti sasvim druga destinacija na energetskoj karti za američke kompanije”, kazao je Plenković.

Kazao je kako je američkom gostu predstavio hrvatske poglede na susjedstvo, i rekao kako očekuje ispunjavanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, što u ovom trenutku znači izborni zakon koji neće izigravati slovo i duh Daytonskog sporazuma.

Što se kupnje vojnih zrakoplova tiče, Plenković je kazao kako proces traje, a kad sve bude evaluirano, “vratit ćemo se toj temi”.

Odgovarajući na pitanje o odnosima s Kinom, Plenković je podsjetio kako se u prvom premijerskom mandatu s kineskim premijerom sastao pet ili šest puta, što bi se inače dogodilo tijekom 25 godina. “Kina je globalni igrač. Svjesni smo aspekata njezine politike. Želimo jednaka pravila za sve, u skladu s pravilima na globalnoj razini”, kazao je hrvatski premijer.

 

Komentiraj