EPA/WALLACE WOON

Pompeo optužio Lavrova da podržava napad sirijskih snaga na Idlib

Američki državni tajnik Mike Pompeo optužio je u petak svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da “podržava napad” režima Damaska, koji podržava Rusija, na posljednje veliko pobunjeničko uporište Idlib u Siriji.

“Sergej Lavrov brani sirijski i ruski napad na Idlib”, napisao je na Twitteru. “Sjedinjene Države smatraju da se radi o eskalaciji u već opasnom sukobu”, dodao je.

“Tri milijuna Sirijaca koji su već bili prisiljeni napustiti domove, sada su u Idlibu gdje će biti napadnuti. To nije dobro. Svijet vas gleda”, upozorio je šef američke diplomacije.

Idlib je posljednje područje u Siriji koje izmiče kontroli vladinih snaga. Nad 60 posto tog područja dominira Hayat Tahriri al-Charm ( HTS, članovi bivšeg ogranka al Qaede) te mnoge pobunjeničke skupine. To posljednje veliko uporište pobunjenika je na meti vlasti Bashara al-Assada, koja su uz ključnu zračnu podršku ruskog saveznika od 2015., zabilježila pobjede i preuzela više od 60 posto zemlje.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija su nedavno upozorili predsjednika Assada i Moskvu da režim neće ostati nekažnjeni zbog upotrebe kemijskog oružja, u slučaju ofenzive na Idlib.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u srijedu da se nada da zapadne zemlje neće spriječiti antiterorističku operaciju u toj regiji.  On je također optužio Zapadnjake da aktivno podgrijavaju temu takozvanog kemijskog napada koji će biti pripisan sirijskoj vladi.

Komentiraj