Pompeo optužio Assada za upotrebu kemijskog oružja

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da je SAD zaključio da je vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u napadu na pobunjenike u Idlibu u svibnju koristila klorin kao kemijsko oružje.

“Assadov režim je odgovoran za nebrojene zločine, a neki od njih odgovaraju ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti”, rekao je Pompeo na konferenciji za medije u New Yorku u kojem sudjeluje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Danas objavljujem da je SAD zaključio kako je Assadov režim 19. svibnja koristio klorin kao kemijsko oružje”, kazao je.

SAD je u svibnju objavio da je dobio niz izvještaja o izloženosti kemikalijama nakon napada snaga sirijske vlade na sjeverozapadu države.

Trumpova vlada je dva puta bombardirala Siriju zbog navodnog korištenja kemijskog oružja, u travnju 2017. i travnju 2018.

SAD, Velika Britanija i Francuska su u travnju 2018. izvele napade na tri lokacije za koje su tvrdili da su povezane s kemijskim oružjem, u osveti za navodni napad nervnim plinom koji je ranije taj mjesec ubio nekoliko desetaka ljudi u predgrađu Damaska.

Assad je krajem travnja ove godine pokrenuo ofenzivu na Idlib i susjedne provincije, tvrdeći kako su pobunjenici prekršili primirje.

Pompeo je u četvrtak kazao i kako je Washington uveo nove sankcje nad dva ruska entiteta jer su opskrbljivali sirijsku vladu gorivom.

Komentiraj