Pompeo okupio kolege iz Saudijske Arabije i Katara na pregovorima

EPA/JASON SZENES

Američki državni tajnik Mike Pompeo okupio je u petak u New Yorku kolege iz arapskih zaljevskih zemalja, saveznica Washingtona, među kojima i iz Saudijske Arabije i Katara, bez obzira na njihovo neslaganje.

“Svima nam je u interesu veliki niz tema povezanih sa sigurnosti”, rekao je ministrima vanjskih poslova Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC), u kojem sudjeluju Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein i Oman, te Egipat i Jordan.

On je na početku tog sastanka održanog u sklopu godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda spomenuo potrebu pobjede nad organizacijama Islamska država, al-Qaeda i drugim terorističkim skupinama kao i uspostavu mira i stabilnosti u Siriji.

U priopćenju je State Department zajamčio da se svi sudionici slažu u pogledu potrebe suprotstavljanja iranskim prijetnjama.

Pompeo je o rekao da se nada nastaviti razgovore sljedećih mjeseci o potrebi ujedinjenog Vijeća za suradnju u Zaljevu.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir i njegov katarski kolega Šeik Mohammed ben Abdulrahman Al-Thani sjedili su za istim stolom s kolegama, prenosi AFP.

Teška diplomatska kriza je buknula 5. lipnja 2017. u Zaljevu kada su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli veze s Katarom optuživši ga da podržava radikalne islamističke skupine i da se približava Iranu, što je Doha odbacila.

Iako Sjedinjene Države i Kuvajt pokušavaju posredovati u smirenju stanja, od tada traje kriza.

Vojne čelnike tih arapskih zemalja je ranije u rujnu već okupio zapovjednik američkih snaga u regiji, koji ih je pozvao da budu jedinstveni prema Iranu.

Summit Vijeća za suradnju u Zaljevu je odgađan nekoliko puta zbog krize u vezi Katara.

Komentiraj