POMPEO "Ništa se nije promijenilo u diplomaciji sa Sj. Korejom"

EPA/ERIK S. LESSER

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u petak kako američka diplomacija nastaviti djelovati u cilju denuklearizacije Sjeverne Koreje, dan nakon što je sjevernokorejski dužnosnik rekao da njegova zemlja više ne želi da u pregovorima sudjeluje Pompeo.
“Ništa se nije promijenilo. Nastavit ćemo s pregovorima, još sam na čelu tima. Predsjednik Trump je naravno na čelu cjelokupne diplomacije, no tim će biti moj”, rekao je Pompeo novinarima u Washingtonu.
Poručio je kako će američki diplomati nastaviti djelovati u cilju postizanja denuklearizacije Sjeverne Koreje, na koju se, kako kaže, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obvezao prošlog lipnja.
Državni mediji u četvrtak su objavili kako Sjeverna Koreja ne želi više da Pompeo sudjeluje u nuklearnim pregovorima, te želi nekoga tko je “pažljiviji i zreliji u komunikaciji”.
“Bojim se da će atmosfera biti loša i da će razgovori ponovno zaglibiti ako Pompeo nastavi sudjelovati u raspravama”, rekao je Kwon Jong Gun, viši dužnosnik u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, a prenijela KCNA.
“Posljedično, u slučaju mogućeg nastavka dijaloga sa SAD-om, nadam se da naš kolega neće biti Pompeo.. već osoba koja će biti pažljivija i zrelija u komunikaciji s nama”.

Komentiraj