Pompeo izrazio povjerenje u pogledu summita Trumpa i Kima

epa

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu rekao da će se morati složiti da se poduzmu “neopozivi” koraci prema okončanju programa nuklearnog oružja u svakom dogovoru s američki predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Rabimo riječ ‘neopozive’  s čvrstom nakanom”, rekao je Pompeo za ABC News. “Zahtijevat ćemo te korake koji pokazuju da će se denuklearizacija provesti”.

Pompeovi komentari o razgovorima s Kimom održanima tijekom Uskrsa u Pyongyangu, koji su priprema za summit sjevernokorejskoga vođe i Trumpa sljedeći mjesec, najopširniji su dosad.

Bivši direktor CIA-e koji je prisegu za državnog tajnika položio u četvrtak,  rekao je da je njegov razgovor s Kimom bio “plodonosan” te da je ostavio Pyongyang u uvjerenju  kako postoji “stvarna mogućnost” da sjevernokorejski vođa i Trump postignu dogovor.

Kim je izrazio spremnost da razgovara o Trumpovu zahtjevu “i da izloži smjernice koje će nam pomoći da postignemo cilj”, kazao je Pompeo.

Premda Pyongyang kaže da će zatvoriti poligone za nuklearne pokuse  sljedeći mjesec, Kim i Moon nisu iznijeli konkretne mjere koje će poduzeti kako bi se taj cilj ostvario.

Pompeo je objasnio da će Trump tražiti da se Kim obveže u pogledu tih koraka  te dodao da će SAD učiniti isto, ne davši međutim nikakve detalje u vezi s tim.

On je također upozorio da “preostaje velik posao koji se treba obaviti”. Napomenuo je da su se prijašnja sjevernokorejska obećanja  “pokazala lažnima ili bezvrijednima,  ili su bili nesposobni održati ih”.

Komentiraj