EPA/MICHAEL REYNOLDS

Pompeo Izraelu jamči američku podršku nakon povlačenja iz Sirije

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke postrojbe iz Sirije apsolutno ne mijenja američku podršku Izraelu, rekao je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo i ponovio kako je Washingtonu iznimno važna stabilnost Bliskog istoka.

Pompeo je to osobno zajamčio izraelskom premijeru Benjaminau Netanyahua tijekom susreta uoči prisege novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, kojoj su nazočila oba čelnika.

“Odluka koju je predsjednik donio o Siriji apsolutno ne mijenja činjenicu da je ova administracija uz Izrael”, rekao je državni tajnik novinarima, uoči susreta s Netanyahuom.

“Borba protiv džihadističke skupine Islamske države (IS) kao i naš angažman u cilju stabilnosti Bliskog istoka i zaštite Izraela, jednaki su kao i prije te odluke”, dodao je.

Činjenica da je ta tema prioritet na susretu između Pompea i Netanyahua pokazuje koliko ta odluka o povlačenju američkih postrojbi izaziva strahovanja u regiji.

“Imamo puno tema za razgovor, o intenzivnoj suradnji Izraela i Sjedinjenih Država i pitanjima povezanim s američkom odlukom o Siriji”, rekao je izraelski premijer.

Netanyahu drži da je susret u Braziliji usmjeren na “intenziviranje suradnje u Siriji i drugdje kako bi se blokirala iranska agresija na Bliskom istoku”.

Donald Trump je nedavno najavio potpuno povlačenje oko 2000 američkih vojnika sa sjevera Sirije, nakon čega je šef Pentagona Jim Mattis naglo podnio ostavku.

Komentiraj