POMPEO: “Islamska država jača u nekim područjima”

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u utorak za CBS da militanti Islamske države jačaju u nekim područjima, ali su smanjene njihove mogućnosti za izvođenje napada.

“Komplicirano je. U određenim područjima je IS moćniji nego što je bio prije tri ili četiri godine”, rekao je Pompeo u intervjuu za CBS. Pompeo dodaje da je samoprozvani kalifat srušen, a njihovi kapaciteti oslabljeni.

Predsjednik Donald Trump rekao je u prosincu da su američki vojnici porazili Islamsku državu u Siriji te da više nisu potrebni u toj zemlji. “Pobijedili smo”, poručio je tada Trump.

Pompeo je rekao da je plan napada na Islamsku državu izvršen zajedno s drugih 80 zemalja i da je bio vrlo uspješan.

Ipak, upozorio je da će uvijek postojati rizik ponovnog nastajanja “radikalnih islamističkih skupina”, uključujući Al Kaidu i Islamsku državu.

Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad na vjenčanju u subotu u Kabulu gdje je ubijeno 63 ljudi, a ranjeno 182.

U intervjuu za CBS, Pompeo je također rekao da je Washington zabrinut zbog sjevernokorejskog ispaljivanja raketa kratkog dometa.

U petak je Pjongjang ispalio još dva projektila kratkog dometa u more sa svoje istočne obale.

Testiranja su zakomplicirala pokušaj ponovnih pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje o budućnosti nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Pregovori o denuklearizaciji su zaustavljeni unatoč dogovoru Trumpa i Kim Jong Una 30. lipnja da će se ponovno pokrenuti.

“Nismo sjeli za stol tako brzo kao što smo se nadali, ali bili smo oduvijek jasni i znali smo da će biti prepreka na tom putu”, rekao je Pompeo.

Komentiraj