Pompeo i Maas na bivšoj granici između nekadašnje Istočne i Zapadne Njemačke

Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u četvrtak s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom na bivšoj granici između nekadašnje Istočne i Zapadne Njemačke uoči obilježavanja 30. obljetnice pada Berlinskog zida.

Dvojica dužnosnika posjetila su selo Moedlareuth koje je bilo podijeljeno na dva dijela u razdoblju podijeljene Njemačke pa je njegov sjeverni dio bio u Tirinškoj, nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, a južni dio u bavarskoj, dijelu tadašnje Zapadne Njemačke.

Granica, koja je bila pomno nadzirana u razdoblju Hladnoga rata, pala je tijekom mirne revolucije 9. studenoga 1989., što se obilježava i kao pad Berlinskog zida i konac podjela u Europi.

Selo u kojem je sada samo 50 stanovnika postalo je poznato kao Mali Berlin, a Pompeov ured priopćio je da se državni tajnik sjeća tog mjesta iz vremena kada je kao mladić 80-ih godina služio vojsku kao zapovjednik tenkovske postrojbe u Bavarskoj.

Pompeo je prilikom posjeta trebao prijeći most u selu koji sada razdvaja dvije njemačke savezne pokrajine te posjetiti muzej tematski posvećen nekadašnjoj granici u tom području.

Bivši glavni šef CIA-e stigao je u srijedu u Njemačku, a u četvrtak ujutro obišao je američke snage stacionirane u bavarskim gradovima Grafenwoeheru i Vilseku, gdje je smješteno 10.000 od ukupno 35.000 američkih vojnika koliko ih je ostalo u Njemačkoj.

Američki državni tajnik kasnije tijekom dana će posjetiti Leipzeig, gdje je 1989. mirna revolucija i započela, te Halle, grad u kojem je u listopadu desničarski ekstremist napao sinagogu i pritom ubio dvoje ljudi.

Bivši aktivist za ljudska prava u Leipzeigu Uwe Schwabe objavio je da je odbio susret s Pompeom zbog zabrinutosti trenutnom američkom politikom, koja je, po njegovim riječima, suprotna ciljevima zbog kojih su prosvjednici 1989. izišli na ulice.

Pompeo se u petak u Berlinu treba sastati s kancelarkom Angelom Merkel te s ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer i ministrom financija Olafom Scholzom. Očekuje se da će teme razgovora biti izdvajanja za obranu, 5G tehnologija i plinovod Sjeverni tok, što su sve pitanja koja izazivaju trvenja između dva NATO saveznika.

SAD također prijeti Europskoj uniji kaznenim carinama, koje bi mogle posebno pogoditi njemačku autoindustriju.

Američki državni tajnik planira otputovati z Njemačke prije samog obilježavanja velike godišnjice, koje se očekuje u subotu.

Komentiraj