Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb: ‘Izgubili smo 403 bolnička kreveta. Pacijenti su se morali stisnuti…’

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak gostovao je u RTL-u Danas.

Na pitanje kako će napraviti raspored pacijenata, s obzirom da su već mjesec dana liste čekanja blokirane zbog pandemije koronavirusa, kazao je da će pravo prvenstva na pregled imati oni koji su najviše bolesni, odnosno najteži bolesnici.

“Naravno da će se liste čekanja morati presložiti, ali osnovno je da će prvi ići oni koji su najteže bolesni”, kazao je. Na pitanje jesu li bolnice dobile detaljne upute kako sada s pacijentima, Novak odgovara da upute za svaku situaciju ne može dati nitko.

“U prvom redu, to je stvar uprave bolnice i liječnika koji su zaduženi za određenu pretragu. To će se dogovarati, ali treba biti svjestan da mi od ponedjeljka ne krećemo punim pogonom već s dijelom pogona, negdje četvrtinom, a vidjet ćemo kako će ići dalje”, rekao je Novak.

Odgovorio je i jesmo li osuđeni na naručivanje kod privatnika, ako u javno-zdravstvenom sustavu ne može moći na pretragu.

“Privatnici ne mogu pokriti najznačajniji dio suvremene medicine. Naši bolesnici bit će zbrinuti najbrže moguće. Iskreno se nadamo da ćemo početi raditi u punom pogonu u dogledno vrijeme, no ja ne znam kada će to biti”, rekao je Novak.

Rad i popodne i ujutro, uskoro i vikendima

“Naše ambulante će od idućeg tjedna već početi raditi dvokratno, i ujutro i popodne. Razmotrit ćemo da se radi i subotama i nedjeljama, od idućeg vikenda ili vikenda iza toga, kako bi se zaostaci što prije moguće nadoknadili”, kazao je Novak.

Rekao je i da je KBC Zagreb u potresu izgubio 403 bolnička kreveta, što je nešto manje od četvrtine njihova kapaciteta. “Svi ti bolesnici su se morali stisnuti u postojeće prostore koji su, srećom, ostali cijeli. Neće biti lagano, ali uspjet ćemo”, zaključio je Novak.

 

Komentiraj