Pomoćnik ministrice ne želi platiti kaznu

Igor Kralj/PIXSELL

Mladen Pavić, bivši glasnogovornik Jadranke Kosor i savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, ostao je državi dužan 8000 kuna. Sad je imenovan pomoćnikom ministrice Gabrijele Žalac.

Državni si dužnosnik, dobiješ kaznu za sukob interesa, ne želiš je platiti, ali ponovno dobiješ visoku funkciju u ministarstvu. Slučaj je to Mladena Pavića (HDZ), bivšega glasnogovornika Jadranke Kosor, ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Početkom prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je s 8000 kuna, jer je odmah s funkcije savjetnika predsjednice otišao u upravu Kutjeva. Zakon brani dužnosnicima biti u upravama privatnih tvrtki godinu dana od prestanka dužnosti. Pavić kaznu još nije platio. On je jedan od 65 bivših dužnosnika koji ignoriraju odluke Povjerenstva, a zajedno duguju 437.000 kuna kazni.

Nepodmirena kazna nije bila prepreka Vladi. U četvrtak su ga imenovali pomoćnikom ministrice Gabrijele Žalac.

“Neću platiti jer sam ogorčen. Ured predsjednice nema operativne ovlasti da bih bio u sukobu interesa u Kutjevu. Niti dijeli novac niti se bavi poljoprivredom. Ipak, nakon odluke dao sam ostavku u upravi Kutjeva i radio kao savjetnik. To je dovoljno, kaznu ne planiram platiti niti mi je mogu naplatiti”, kaže Pavić.

Pavić smatra da je sve uradio po zakonu jer Povjerenstvo nije imalo zakonskih mogućnosti naplatiti mu kaznu nakon što je prestao raditi za državu. Kaže i da mu se ne može naplatiti retroaktivno. Povjerenstvo smatra drugačije. Kažu da će mu u ratama naplatiti sad kad je na državnoj funkciji.

“Ići ćemo u sankcije kroz plaću koja će mu se isplaćivati za dužnost pomoćnika ministrice”, odgovorili su iz Povjerenstva, pišu 24 sata.

Komentiraj