Pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a uplaćivao članarinu za 14 članova HDZ-a direktno iz proračuna Grada Otoka

Nacional donosi detalje šokantnog otkrića izravnog transfera javnog novca iz proračuna u stranačku blagajnu HDZ-a iza koje stoji jedan od politički najutjecajnijih članova te stranke, gradonačelnik Otoka, saborski zastupnik i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić

Josip Šarić, dugogodišnji gradonačelnik slavonskog mjesta Otok, na aktualnim izborima kandidat HDZ-a za još jedan mandat na toj funkciji, saborski zastupnik i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, dakle jedan od politički najutjecajnijih članova te stranke, izravno je iz gradskog proračuna Grada Otoka uplaćivao članarinu HDZ-u. I to nije radio samo za sebe, nego i za ukupno 14 članova te stranke.

To šokantno otkriće koje pokazuje doslovno izravan transfer iz proračuna javnog novca u stranačku blagajnu HDZ-a, otkriva dopis koji je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru poslalo osječkom odsjeku USKOK-a. Dopis je poslan još 8. ožujka i otkriva intenzivnu prijašnju prepisku tih državnih institucija povezanu s provjerama je li Josip Šarić zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti prouzročio znatnu štetu, zbog čega bi mogao biti kažnjen zatvorom i to u trajanju od jedne do dvanaest godina. Josip Šarić jedan je od triju pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Na tu funkciju stupio je 1. rujna 2018. i zadužen je za sedam županija – pet slavonskih, Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku. Uz njega, pomoćnicima su tada imenovani i Božidar Kalmeta i Stjepan Adanić. Odluka o imenovanju Josipa Šarića donesena je 30. srpnja 2018., na prijedlog glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

Josip Šarić jedan je od triju pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Na tu funkciju stupio je 1. rujna 2018., a zadužen je za sedam županija – pet slavonskih, Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku. PHOTO: Goran Ferbezar/PIXSELL

 

Dakle, na to važno političko mjesto sa zahtjevnom ulogom koordiniranja svih županijskih, gradskih i općinskih organizacija na području sedam županija Josip Šarić izabran je za vrijeme predsjedničkog mandata Andreja Plenkovića, a na toj funkciji zadržao se i nakon što je Jandrokovića na funkciji glavnog tajnika stranke zamijenio Krunoslav Katičić.

Šarić je gradonačelnik Otoka već 28 godina. On je na mandat saborskog zastupnika stupio 22. srpnja 2020. kao zamjenik Marija Banožića koji je preuzeo funkciju ministra obrane. U Saboru Šarić obnaša dužnosti člana Odbora za lokalnu i područnu samoupravu, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za međuparlamentarnu suradnu, Odbora, za pomorstvo, promet i infrastrukturu te je ujedno i potpredsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri Interparlamentarnoj uniji.

Ukratko, Šarić je punokrvni stranački kapitalac HDZ-a s koji uživa puno povjerenje premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

Evo što o tome kako se ponašao kao gradonačelnik Otoka doslovno piše u dopisu koji je Nacional dobio uvid:

“Daljnjom analizom bankovnih kartica nalazi se i kako je Grad Otok za 14 osoba uplaćivao članarinu Hrvatskoj demokratskoj zajednici direktno s računa Grada Otoka na račun broj IBAN HR7223600001501170977, a s jednim manjim dijelom i na račun broj IBAN HR8223400091400018668, s kojega su pojedini iznosi vraćeni, pa je u razdoblju od 1. siječnja 2015. pa nadalje, na ime stranačke članarine, te doprinosa dužnosnika za gradonačelnika Josipa Šarića uplaćen iznos od 35.719,94 kuna, dok je za zamjenika gradonačelnika Zvonimira Puću uplaćen iznos od 32.889,22 kune.”

 

‘Na ime stranačke članarine te doprinosa dužnosnika za gradonačelnika Josipa Šarića uplaćen je iznos od 35.719,94 kune’, stoji u dopisu Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru

 

Prema sadržaju tog dokumenta, Grad Otok je izravno sa svog računa stranačku članarinu uplatio i za Stjepana Topalovića u iznosu od 1860 kuna, na ime Milka Jurića 109 kuna, na ime Marijana Novoselca 1141 kunu, na ime Marine Čepo 46 kuna, na ime Ivana Žagara 1516 kuna, na ime Antuna Nikolića 46 kuna, na ime Tome Babića 1470 kuna, na ime Josipa Mareljića 1365 kuna, na ime Mile Matanovića 1365 kuna, na ime Milenka Drljepana 2987 kuna, na ime Marka Novoselca 1516 kuna te na ime Marije Čepo 1472 kune.

Većina spomenutih nalazi se na HDZ-ovoj listi za izbor članova Gradskog vijeća Grada Otoka na nadolazećim lokalnim izborima. Sveukupno gledajući, na ime članarina uplaćeno je 83.512 kuna.

Spomenuti dopis u koji je Nacional dobio uvid otkriva da je Služba kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske pribavila promet po žiro-računima Grada Otoka. Promet po tim računima pokazuje da je Šarić kao gradonačelnik Grada Otoka, od 1. siječnja 2015. do početka ožujka 2021. s više poslovnih kartica Erste banke u Hrvatskoj i u inozemstvu potrošio ukupno 709.734 kune, dok je u isto vrijeme zamjenik gradonačelnika Otoka Zvonimir Pućo potrošio 150.627 kuna.

Po jednoj kartici od 8. listopada 2015. do 17. srpnja 2017. učinjena je ukupno 631 transakcija u ukupnom iznosu od 334.194 kune. Okvirno govoreći, Šarić je mjesečno preko te kartice trošio prosječno 16 tisuća kuna.

Po drugoj kartici od 9. kolovoza 2017. do 3. rujna 2020. učinio je ukupno 827 transakcija ukupne vrijednosti 370.712 kuna, a zatim je još od 21. rujna do 3. listopada 2020. kroz pet transakcija potrošio još 4826 kuna. Okvirno govoreći, u tom je razdoblju trošio nešto manje nego u prethodnom razdoblju, odnosno prosječno 10.600 kuna mjesečno.

Krunoslav Katičić glavni je tajnik Hrvatske demokratske zajednice, a Josip Šarić jedan je od trojice njegovih pomoćnika uz Božidara Kalmetu i Stjepana Adanića. PHOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

 

Dok 22. srpnja 2020. nije počeo primati zastupničku plaću od 15.998,81 kuna, Šarić je kao gradonačelnik Otoka mjesečno primao 10.588,57 kuna neto. Pa ispada da je osim plaće mjesečno prosječno trošio još dvije i pol svoje plaće preko službenih kreditnih kartica koje je koristio.

Zvonimir Pućo, njegov zamjenik na gradonačelničkoj funkciji u Otoku, po jednoj kreditnoj kartici od 2. siječnja 2015. do 1. rujna 2017. učinio je ukupno 195 transakcija u ukupnom iznosu od 100.981 kunu. Odnosno, prosječno 3060 kuna mjesečno. Po drugoj kartici od 17. rujna 2017. do 31. siječnja 2020. Pućo je učinio 117 transakcija ukupne vrijednosti 49.646 kuna, dok treću karticu kojom je raspolagao nije koristio. Po drugoj kartici Pućo je prosječno u tom periodu trošio 1773 kune mjesečno. To pokazuje da je Šarićev zamjenik na gradonačelničkoj funkciji u Otoku mjesečno u prosjeku trošio 4830 kuna iz gradskog proračuna preko dvije kreditne kartice koje je koristio.

U dokumentu Županijskog državnog odvjetništva nadalje piše: “Od svih prodajnih mjesta na kojima su učinjene novčane transakcije, zatražene su vjerodostojne isprave – računi, radi utvrđenja na što su novčana sredstva Grada utrošena. Pregledom jednog dijela do sada zaprimljenih računa utvrđuje se kako je velik broj novčanih transakcija učinjen u luksuznim hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim mjestima, kojom prilikom su se vršila plaćanja za usluge korištenja mini barova, zatim kupovine alkoholnih i bezalkoholnih pića, toplih napitaka, duhanskih proizvoda, kupovina mobilnih bonova te plaćanje robe široke potrošnje u trgovačkim centrima, a za koje je transakcije dvojbeno da su Josip Šarić i Zvonimir Pućo iste vršili u poslovne svrhe.”

Josip Šarić je punokrvni stranački kapitalac HDZ-a s koji uživa puno povjerenje premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, dok je Josip Dabro (na slici desno do premijera) zbog sukoba sa šarićem morao otići. PHOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

 

Sadržaj spomenutog dopisa može se prilično lako staviti u kontekst postojeće sudske prakse. Naime, prije nekoliko dana zbog zlouporabe položaja i ovlasti na Županijskom sudu u Zagrebu na godinu dana bezuvjetnog zatvora osuđen je Berislav Šipuš, bivši ministar i zamjenik ministrice kulture. Ujedno mora vratiti Republici Hrvatskoj na osnovu postavljenog imovinsko pravnog zahtjeva 64.314 kuna te nadoknaditi 53.681 kunu troškova kaznenog postupka.

USKOK ga je teretio da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom Ministarstva kulture za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne Visa i Diners kreditne kartice oštetivši državni proračun za preko 68 tisuća kuna. Točnije u gotovini je podigao 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove po ugostiteljskim i prodajnim mjestima u zemlji i u inozemstvu od preko 64.000 kuna plaćao kreditnim karticama. Dio je u međuvremenu kroz obustavu plaće i uplatom na blagajni vratio.

Ima li ikakve razlike u onome što su u odnosu na Šipuša radili Šarić i Pućo? Suštinski nema, samo što je Šarić izgleda proračunska sredstva Grada Otoka trošio još kreativnije – uplaćivao ih je izravno Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

 

Većina članova kojima je plaćana članarina nalazi se na listi HDZ-a za izbor članova Gradskog vijeća Grada Otoka na nadolazećim lokalnim izborima. Sveukupno gledajući, sporno je uplaćeno 83.512 kuna

 

Izvor koji je Nacionalu dostavio taj dopis sarkastično je izjavio: “Možda bi ga trebalo pohvaliti jer je iz procesa izbacio posrednike. Jer Otok bi potrošio puno više da je namještao neke izmišljene poslove i usluge iz kojih bi se potom financirao HDZ. Ovako je sve išlo izravno. A možda je to bilo i zato što je znao s kime je okružen te da oni nisu zainteresirani financirati ni vlastitu stranku, nego misle samo na sebe. No sarkazam na stranu. Postavlja se pitanje što se čeka s procesuiranjem. Je li se možda čeka da prođu lokalni izbori i da se izbjegne šira politička šteta po HDZ?”

Izvor upućen u lokalna zbivanja u slavonskom HDZ-u navodi da je vrh stranke upoznat s tom situacijom, kako je Šarić čak tražio da ga se zaštiti, ali da je ostao nezadovoljan kada je ostao bez te zaštite. Međutim, ona mu zasad ne treba, jer postupak još nije ni pokrenut. S druge strane, premijer Andrej Plenković u više je navrata u kontekstu afere JANAF javno govorio kako njega uopće ne interesira čime se DORH bavi. Pa bi tako nominalno mogao tvrditi da ni s ovom situacijom nije upoznat. Međutim, ako je Šarić tražio stranačku zaštitu, teško da do njega nisu došle informacije o situaciji u kojoj se pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a nalazi. U kompleksu svih tih okolnosti treba sagledavati i Šarićevu kandidaturu na lokalnim izborima, ali i puno šire – model ponašanja kakav HDZ tolerira. Možda i zato što mu se u stranačku blagajnu izravno slijevaju sredstva iz proračuna hrvatskih gradova. A sada se čovjek pod sumnjom da je to radio zloupotrebljavajući svoj položaj ponovo kandidira za tu funkciju.

U kolovozu 2019. tadašnji predsjednik mladeži HDZ-a Grada Otoka Igor Krznar sazvao je tiskovnu konferenciju i upozorio kako Šarić vodi Otok. Ubrzo potom izbačen je iz HDZ-a, a lokalna organizacija mladeži stranke je raspuštena. U Šarićevu zaštitu tada nije stao ni Josip Dabro, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a. To je dovelo do njihova sukoba, čije je detalje razotkrio novinar Telegrama Drago Hedl.

Slučaj Josipa Šarića vrlo je sličan slučaju bivšeg ministra kulture Berislava Šipuša koji je nedavno osuđen na godinu dana zatvora. PHOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Tada je objavljen Šarićev SMS upućen stranačkim istomišljenicima kako na sjednice gradskog odbora stranke više nema smisla dolaziti. Telegram je tada otkrio kako je tekao proces u kojem je Šarić pridobio većinu u lokalnom ogranku stranke da smjeni Dabru – uhljebljivanjem članova obitelji pojedinih stranačkih kadrova.

Prema pisanju Telegrama iz studenoga 2019., Josip Šarić je rizničaru GO HDZ-a Otok, Milenku Drljepanu zaposlio kćer u gradskoj upravi, a nagradio je i člana GO HDZ-a Josipa Mareljića tako što mu je kćer, također temeljem ugovora o djelu, angažirao u gradskoj upravi, a suprugu u programu pomoći starijim osobama koju financira Grad putem Ministarstva rada i mirovinskog sustava. U istom tekstu navedeno je i sljedeće:

“Supruga Franje Mareljića, također člana GO HDZ-a, dobila je posao u poduzetničkom inkubatoru Grada Otoka. Marijan Novoselac, uz Šarića potpredsjednik GO HDZ-a Otoka, podnio je ostavku na svoju funkciju kao i na mjesto predsjednika mjesnog odbora Komletinci kako bi otvorio prostor za rušenje Dabre, a zauzvrat mu je obećano kako će njegova supruga Agneza Novoselec, koja radi u gradskoj upravi, dobiti posao na neodređeno vrijeme. Dvije članice GO HDZ-a Otoka, Mariju Čepo i Marinu Čepo (majku i kćer), Šarić je također zadužio – prvoj pomaže tako da Grad Otok financira udrugu Hrvatska žena, na čijem je ona čelu, a drugoj je pomogao kad ju je trebalo zaposliti u gradskoj upravi.

 

Institut za javne financije već godinama ocjenjuje koliko je koja od hrvatskih županija, gradova i općina transparentna u trošenju javnog novca. Najveći skok, s jedinice u 2019. na peticu u 2020. napravio je Grad Otok

 

Supruga člana GO HDZ-a Mile Matanovića također radi u gradskoj upravi Otoka, a Grad pomaže i lokalni nogometni klub u kojem je Matanović tajnik, pa Šarić s pravom očekuje da će Matanović biti njegov saveznik u rušenju Dabre.”

Dabro je u međuvremenu srušen, a sada se kandidirao za župana Vukovarsko-srijemske županije. Svima s popisa na koje je Šarić računao prilikom obračuna s Dabrom, kako sada otkriva dopis Županijskog državnog odvjetništva, Šarić je s gradskog računa uplaćivao različite iznose na ime stranačke članarine na račun HDZ-a.

Utoliko je jasnije zašto je Šarić uporno, više od godinu dana ignorirao upite Telegrama, pa čak i intervencije povjerenika za informiranje te odbijao dostaviti odgovor na upit za što troši poprilične iznose na svojim kreditnim karticama. Šarić je svoja usmena obećanja kontinuirano izigravao, dok je službenik za informiranje 17. rujna 2020. dostavio podatke samo razvrstane po vrsti troška i to u četiri kategorije: smještaj na službenom putu, troškovi goriva cestarine i drugo, reprezentacija i ostali troškovi.

Odluka o imenovanju Josipa Šarića pomoćnikom glavnog tajnika donesena je 30. srpnja 2018., na prijedlog tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika sabora Gordana Jandrokovića. PHOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

 

Među njima moglo se vidjeti da je Šarić tijekom 2019. samo na troškove hotelskog smještaja potrošio 73.207,78 kuna. Telegram je tada napravio interesantnu usporedbu, pogledao cjenik zagrebačkog hotela Westin s pet zvjezdica, gdje su na Booking.comu nudili deluxe sobu s queen size krevetom i pogledom na grad za 636 kuna. Da je Šarić koristio smještaj u hotelima sličnog ranga, ispalo bi da je u godinu dana u hotelima proveo 115 noći, što znači da je od oko 250 radnih dana u godini, u hotelima prespavao gotovo svaki drugi dan.

Unatoč svemu tome, Šarić je 2. srpnja 2020. objavio kako je Grad Otok dobio iznimno priznanje za proračunsku transparentnost. Institut za javne financije već godinama ocjenjuje koliko je koja od hrvatskih županija, gradova i općina transparentna u trošenju javnog novca, a najveći skok, s jedinice iz 2019. na peticu u 2020., napravio je Grad Otok. Tako tvrdi Institut za javne financije.

 

Komentiraj