Posade dvaju protupožarnih zrakoplova CL-415 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koje sudjeluju u gašenju velikih požara u Izraelu obišao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

MORH navodi kako je tom prigodom premijer Netanyahu izrazio zahvalnost Hrvatskoj što se brzo odazvala pozivu za pomoć te na dolasku njezinih protupožarnih snaga u Izrael i njihovu uključivanju u gašenje požara.
“Požari oko Haife i Mount of Jerusalema izbijaju jedan za drugim, a uvjeti za gašenje su iznimno teški. Stoga je brza reakcija i sposobnost rada od zore do sumraka izazvala oduševljenje i veliku zahvalnost naroda Izraela i njihove Vlade”, istaknuo je pukovnik Davor Turković.
Odluku o pružanju humanitarne pomoći Izraelu u gašenju požara donijela je hrvatska Vlada 23. studenoga na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Osim dvaju zrakoplova, u Izrael je 24. studenoga 2016. odletjelo 14 članova posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja na čelu s kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

Posada je smještena u vojnoj bazi Hatzoru u središnjem Izraelu, u blizini planinskih područja u kojima bjesne veliki šumski požari.

 

Komentiraj