POMOĆ IZ EU: Srbiji još četiri milijuna eura za zbrinjavanje migranata

Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbija će od Europske unije dobiti dodatnih četiri milijuna eura za pomoć migrantima, najavio je u subotu u Beogradu europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama Christos Stylianides.

Povjerenik je tijekom posjeta Centru za smještaj tražitelja azila u beogradskom prigradskom naselju Krnjača, pohvalio srbijansku vladu za upravljanje migrantskom krizom i obećao da će EU pružiti dodatnu pomoć za prehranu izbjeglica i migranata u prihvatnim centrima diljem Srbije.
Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin priopćio je da Srbija neće povećavati kapacitete prihvatnih centara sa sadašnjih oko 6.000 mjesta, ocijenivši da je taj smještaj “najkvalitetniji na migrantskoj ruti”.
Vulin je rekao kako se “Srbija trudi pomoći svima i tako će raditi i ubuduće”, pružajući smještaj, medicinsku i pravnu zaštu prihvatnim centrima, svima čak i ako u teškim zimskim uvjetima, nisu zatražili azil.

On je naglasio da Srbija neće povećavati broj postelja, ali će se truditi da poboljša kvalitetu u svim izbjegličkim centrima, poručivši da nitko od migranata i izbjeglica koji su sada izvan logora, na ulicama i u parkovima, “ne mora biti tamo osim ako to neće”.
Vulin je ocijenio da je “takvo ponašanje neodgovorno i opasno”, poručivši da “za svakog od njih ima mjesta u prihvatnim centrima”. On je rekao da će nova pomoć EU-a biti iskorištena za kupovinu hrane i dodatno poboljšanje uvjeta u prihvatnim centrima.
U centru u Krnjači boravi oko 1.200 osoba, uglavnom obitelji.
”Želimo izraziti podršku i pokazati koliko cijenimo što narod i vlada Srbije pokazuju toliko gostoprimstvo prema ljudima koji prolaze kroz najstrašnije patnje”‘, rekao je Stylianides.

Komentiraj