EPA/ALEXANDER HEINL

POMAMA ZA HITLEROVOM KNJIGOM ‘Mein Kampf’ rasprodana već u prvom tjednu

Unatoč cijeni od 59 eura, novo izdanje knjige Adolfa Hitlera ‘Mein Kampf’ u Njemačkoj je rasprodano u samo tjedan dana. Nova verija političkog manifesta nacističkog vođe prvi je put objavljena 1924. godine, a u Njemačkoj je objavljena prvog dana 2016. godine, nakon što su istekla izdavačka prava.

Nakon isteka autorskih prava koje su nakon Hitlerove smrti američke vojne vlasti prenijele na saveznu pokrajinu Bavarsku, postalo je moguće objavljivanje ovog komentiranog izdanja. Bavarske vlasti su dosad sprječavale objavljivanje “Moje borbe” u bilo kojem obliku iako su same inicirale i subvencionirale rad na komentiranom izdanju.

Novo izdanje knjige sadrži i komentare četiri akademika iz Münchena. Osudile su ga neke židovske grupe u Njemačkoj. Prvotno je trebalo biti tiskano samo četiri tisuće primjeraka, ali zainteresirani su čitatelji naručili čak 15 tisuća primjeraka. Jedna knjižara u Berlinu rasprodala je sve svoje primjerke već do podneva prvog dana prodaje, prenosi Independent.

Hitler je ‘Mein Kampf’ napisao dok je boravio u zatvoru 1924. godine, gdje je bio zbog pobezanosti s ‘pučem u pivnici’ u Münchenu 1923. godine. U knjizi ističe svoju mržnju prema Židovima i Slavenima, a smatra se ‘tlocrtom’ njegovog genocidnog režima. Između 1933. godine, kada su nacisti došli na vlast, i 1939. godine, kada je započeo Drugi svjetski rat, knjiga je prodana u čak 5.2 milijuna primjeraka.

Komentiraj