FaH

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC: Počinje gradnja novog putničkog terminala u Gaženici

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je u ponedjeljak temeljni kamen za novu zgradu putničkog terminala Nove luke Gaženica u Zadru.

“Već godinama slušam priče o Gaženici i razvoju ove luke. Divim se entuzijazmu čelnika Grada Zadra i Lučke uprave jer su unatoč političkim preprekama na koje su nailazili, ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Hvala i hrvatskoj Vladi što je konačno prepoznala vrijednost projekta i što se kreće u njegovu realizaciju”, rekla je predsjednica Republike.

Dodala je kako je Gaženica rasteretila središte grada, omogućila njegovu ekološku i kulturnu zaštitu i postavila temelje za sve veći dolazak trajekata i kruzera kojih je ove godine 70 posto više nego lani.

“Vjerujem u hrvatski turizam i mislim da će broj tih brodova biti još veći, posebno kad se ispune logistički uvjeti”, kazala je.

Po njezinim riječima, razvoj Gaženice i gradnja terminala ne znače samo razvoj turizma nego i otvaranje novih radnih mjesta, zato što je cruising vezan uz mnoge djelatnosti.

Ovaj će projekt dati zamah drugim projektima u razvoju Zadra i Zadarske županije. Zadar više neće biti samo na pola puta između Dubrovnika i Venecije, nego će imati luku koja će imati sve veći značaj, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Treća, završna faza realizacije projekta Nove luke Gaženica obuhvaća gradnju zgrade terminala površine 24.537 četvornih metara s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18 tisuća kvadratnih metara. Planirani rok dovršetka svih radova je za 14 mjeseci, početkom 2018. godine, a ukupna vrijednost realizacije treće faze je 25 milijuna eura bez PDV-a. Banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank. Radove će izvoditi austrijski Strabag s partnerima.

Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III.a faza projekta), a do lipnja 2015. godine postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila. Time su u ožujku stečeni uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke.

Dovršetkom izgradnje i prilagodbe graničnog prijelaza u lipnju 2015. godine, u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet.

Komentiraj