EPA/CARLOS BARBA

Polovica migranata s Aquariusa želi u Francusku

Dan nakon što je konvoj brodova među kojima je bio i Aquarius stigao u Španjolsku sa 630 migranata, pokazalo se da polovica njih želi azil u Francuskoj, objavila je španjolska vlada.

“Gotovo polovica migranata pokazala je želju da zatraži azil u Francuskoj, zemlji koja je ponudila da će primiti dio ljudi koji su putovali na brodu” Aquarius, kaže se u priopćenju.

U subotu je Madrid objavio da je prihvatio prijedlog Francuske da s broda primi dio putnika koji su se u nedjelju iskrcali u Valenciji.

Glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux ocijenio je u nedjelju da je nemoguće reći koliko će migranta s broda Aquarius primiti Francuska, koja će situaciju proučiti “od slučaja do slučaja”.

Španjolska je ponudila da prihvati 629 migranata uglavnom iz subsaharske Afrike, ukrcane na brod Aquarius prošli tjedan, nakon što su Italija i Malta zatvorile svoje luke za brodove sa spašenim migrantima.

Prvi brod s migrantima koji je u nedjelju ujutro stigao u španjolsku luku bio je brod talijanske obalne straže na kojemu je bilo 274 putnika s Aquariusa, a dočekalo ih je  2320 volontera, prevoditelja i zdravstvenih radnika. Nakon broda talijanske obalne straže u luku u Valenciji je pristao Aquarius, koji je dovezao 106 migranata, a nakon njega je stigao talijanski vojni brod Orione, koji je dovezao posljednjih 250 migranata.

“Francuska će situaciju rješavati od slučaja do slučaja”, rekao je Griveaux. “Primit ćemo ih u skladu s kriterijima koje smo utvrdili u zakonu, Francuska će ispuniti svoj dio”.

Marine le Pen, predsjednica stranke Nacionalno okupljanje rekla je u nedjelu da je iznimno zabrinuta zbog izjava po kojima će dio migranata s broda Aquarius uskoro stići u Francusku.

“Mogli su se ranije iskrcati u Tunisu ili Alžiru. Osim ako ne polazimo od načela koje postoji već nekoliko godina a to je da migranti sustavno trebaju dolaziti u Europu”, rekla je Le Pen, čelnica krajnje desne stranke nekadašnjeg imena Nacionalna fronta.

“Naravno da mi je drago da su živi i zdravi. Ali sam iznimno zabrinuta, čula sam premijera da je rekao da će dio njih doći u Francusku”, dodala je zastupnica Pas-de-Calaisa.

Komentiraj