Milan Sabic/PIXSELL

Polovica građana u Pekingu testirana na koronavirus

Od početka velike akcije testiranja stanovništva na koronavirus u Pekingu, uzeti su brisevi i uzorci krvi 11,9 milijuna osoba.

Projekt službenih vlasti i zdravstvenih institucija je pokrenut nakon što je 11. lipnja zabilježen iznenadni veći broj novozaraženih.

Zhang Qiang, zamjenik direktora u grupi za kontrolu i suzbijanje koronavirusa u glavnom kineskom gradu, je otkrio kako je do 16. lipnja testirano 500 tisuća osoba, dok je 18. lipnja brojka premašila milijun.

Ispitivanjem prisutnosti nukleinske kiseline virusa otkriveno je 53.8 posto slučajeva zaraze. Ističe se kako je u Pekingu testirana polovica stanovništva, od studenata i profesora do starije populacije.

Uzimanje uzoraka se provodilo na fakultetima, sportskim igralištima, u velikim dvoranama. Za potrebe projekta je postavljen i mobilni laboratorij sa šesnaest hangara na napuhavanje spreman za obavljanje masovnog testiranja.

Vlasti u Peking nisu željele da ponovno dođe do povremenih izbijanja zaraze u nekim od urbanih područja. Na ovaj način situaciju imaju pod kontrolom i nastavit će ulagati napore u borbi protiv koronavirusa.

Komentiraj